You are currently viewing Lumanari Nunta, necesarul si Etapele Cununiei Religioase Ortodoxe
Spread the love

Cununia religioasa este un moment foarte important din cadrul desfasurarii nuntii, caci cei doi indragostiti isi declara iubirea in fata lui Dumnezeu, iar unirea lor spirituala va fi realizata de catre preot prin Sfanta Taina a Cununiei.

Cununiile religioase se tin de regula sambata/duminica, in biserica, iar in cazul in care viitorii soti isi doresc un alt cadru pentru nunta, atunci trebuie sa obtina aprobare din partea Episcopiei.

In plus, in zilele cu post, dar si in zilele cu sarbatori importante nu se tin nunti, spre exemplu: perioada dintre Craciun si Boboteaza, Adormirea Maicii Domnului, Rusalii, Inaltarea Sfintei Cruci.

Lucruri necesare pentru cununia religioasa

Cei doi miri trebuie sa aiba in acea zi urmatoarele:

Programarea nuntii religioase

Cuplul trebuie sa mearga la Biserica si sa discute cu preotul, programand ziua si ora cand va avea loc cununia.

Se completeaza o cerere tip si se cer copii dupa certificatele de botez ale tinerilor, iar acestia trebuie sa plateasca o taxa, daca fac parte din parohia respectiva sau sa faca o donatie pentru biserica.

Sunt anumite cerinte obligatorii pe care cei doi tineri trebuie sa le intruneasca pentru a se implini cununia religioasa: cei doi nu trebuie sa fie rude, sa fie botezati in rit ortodox, trebuie sa se spovedeasca inainte de cununie, nasii trebuie sa fie tot ortodocsi, iar daca unul din viitori miri nu este de aceeasi religie, atunci trebuie sa treaca la ortodoxism.

Etapele cununiei religioase ortodoxe 3

Etapele cununiei religioase

Mai intai sunt poftiti sa intre in biserica cavalerii si domnisoarele de onoare, mireasa si nasul, fiind urmati de mire si nasa, socrii mari si mici si restul nuntasilor.

Urmeaza slujba de logodna, care dureaza aproximativ 15 minute, in care preotul impreuna cu nasii vor pune mirilor verighetele pe mana dreapta, unde vor sta pana cand are loc cununia si se vor muta definitiv pe mana stanga.

Apoi se pun cununile pe capul mirilor, iar preotul rosteste: “Se uneste robul lui Dumnezeu cu roaba lui Dumnezeu”, repectiv “ Se uneste roaba lui Dumnezeu cu robul lui Dumnezeu”, un moment cu o  mare incarcatura simbolica, puritatea mirilor este rasplatita, ei sunt incoronati asemenea unor regi, sunt binecuvantati de Dumnezeu sa formeze o familie si sa faca copii.

Urmatorul moment este reprezentat de citirea Evangheliei din Sfantul Apostol Pavel si Evanghelia cu minunea transformarii vinului de catre Iisus, la nunta din Cana Galileii, iar atunci, preotul le da  mirilor sa guste vin si vor manca din piscoturile inmuiate in vin.

Urmatorul pas este marcat de dansul ritualic de fericire, al lui Isaia, care presupune ca preotul, urmat de nasi si miri sa inconjoare masa, iar nasii vor fi cei care ii vor “ ajuta” pe miri sa depuna cununile pe masa si, la final vor saruta Sfanta Evanghelie.

Cununia religioasa este un moment unic, special, incarcat cu sfintenie si este un motiv de mare bucurie pentru miri si pentru familiile acestora.

Etapele cununiei religioase ortodoxe 1
Citeste si

Lasă un răspuns