You are currently viewing Set gatit si dezgatit mireasa, unde si cand se foloseste?
Spread the love

Traditia de a utiliza un set pentru gatit si dezgatit mireasa face parte din obiceiuri si traditii mostenite din mosi-stramosi la nuntile romanesti. Unele dintre ele s-au pierdut cu timpul, mirii alegand sa renunte la unele dintre ele, dar altele sunt in continuare prezente. Doua dintre traditiile care nu vor disparea, cu siguranta, din cadrul unei nunti, sunt gatitul si dezgatitul miresei.

Gatitul miresei

Gatitul miresei este principalul eveniment ce are loc acasa la mireasa. Aceasta, intr-o camera, insotita de domnisoarele de onoare si de mama ei, se pregateste sa imbrace frumoasa rochie de mireasa. Printre elementele principale ale acestei traditii se numara o oglinda, de preferat impodobita; aleasa in special pentru pozele din timpul frumosului obicei, cand viitoarea mireasa se vede in rochia alba.

Voalul miresei, ales cu grija sa fie perfect pentru magicul eveniment, accesorizat atent: cu coronite stralucitoare; diademe ori clame pentru par; umerasele personalizate cu numele mirilor, pe care asteapta cuminte rochia de mireasa. Rochie ce este pregatita atent pentru ca mireasa sa arate minunat in ziua cea mare.

In zilele noastre, gatitul miresei este o munca anevoioasa, de la lenjeria intima, aleasa cu grija, pana la machiaj si coafura, astfel incat mireasa sa se poata simti bine in pielea ei. Pantofii miresei sunt pusi in picioare de cavalerii de onoare, traditie ce uneori poate fi insotita de alte traditii.

Este cunoscut faptul ca mirele, in tot acest timp, nu are voie sa vada mireasa, fiindca aduce ghinion, dar si pentru a creste suspansul. Astfel mai apoi, surpriza si fericirea mirelui, vazandu-si aleasa in rochia alba de mireasa, gata pentru fericitul eveniment.

Dezgatitul miresei

            Obiceiul in oglinda al gatitului miresei este cel al dezgatitului, ce are loc in timpul petrecerii, de obicei dupa miezul noptii. Simbolic, acest obicei marcheaza trecerea miresei de la statutul de domnisoara, la cel de femeie, de doamna.

In principal, acest obicei presupune ca mireasa, asezata pe un scaun, sa fie dezgatita de nasa. Acesta presupune ca i se ia voalul din cap, fiind inlocuit cu o basma, marama, broboada, esarfa, palarie. In tot acest timp mireasa evident ca se opune cumva acestui fapt, iar proaspatul sot tine oglinda, una mai mica, dar tot frumos impodobita.

Pentru a nu se simpti exclus, simbolic, si mirele poate fi „dezgatit”, iar in locul papionului ales initial ori al cravatei putand fi pus un papion/o cravata asemanatoare cu cele ale miresei.

In privinta gatitului miresei, fiecare element este ales cu atentie. Rochia de mireasa este elementul cheie, ales cu mare grija de tanara mireasa.

Insa, pe langa aceasta, umerasul pe care va fi asezata rochia, inainte ca viitoarea mireasa sa o imbrace trebuie sa fie unul special, ca o amintire peste ani al frumosului eveniment. De aceea, mirii opteaza pentru umerase speciale, personalizate cu numele lor, uneori si cu data fericitului eveniment.

Pentru doritori, acestia pot alege un set de astfel de umerase si pentru nasi. Chiar daca mirele si mireasa se gatesc in case diferite, umerasele sunt, de cele mai multe ori la fel. Un alt obiect ales cu grija este oglinda in care se priveste mireasa in timp ce este gatita, dar, mai ales, la final.

De regula, aceasta este impodobita cu flori din matase ori cu flori naturale, fiind adaugate si alte decoratiuni, precum margele ori fluturi. Sunt foarte cautate oglinzile real-touch, fiind un plus de modernism in cadrul nuntii.

Accesorizarea setului pentru dezgatit mireasa

Accesoriile de par reprezinta un alt detaliu important, pe langa voal. Acestea trebuie sa fie potrivite cu nunta; sa aduca o mica pata de culoare, sa se asorteze cu buchetul miresei ori cu coafura aleasa de mireasa. Sunt alese, foarte des, diademele ori coronitele, insa si clamele sofisticate sunt la mare cautare.

In ceea ce priveste dezgatitul miresei, elementele principale din cadrul acestei traditii sunt disponibile, de cele mai multe ori in set. Aceste continand: sort de bucatarie, marama ori basma sau chiar esarfa, palarie si papion.

In functie de preferintele mirilor, setul pentru dezgatit mireasa poate fi decorat cu flori ori cu motive traditionale. De regula se folosesc in culori mai vii, pentru un contrast cu hainele albe ale miresei; dar si pentru a arata ca asa sunt si hainele din viata de zi cu zi. Langa acestea mai sunt atasate si o oglinda pentru mireasa, tinuta de mire; ce poate fi, fie una mica, ori una mai mare, impodobita cu flori; un pieptene ori o perie de par si accesorii pentru par, care sa se potriveasca cu setul ales.

Traditiile romanesti sunt dintre cele mai frumoase din lume, pentru cei care vor sa le pastreze la nunta lor; mirii cauta cu atentie elementele cele mai potivite cu trematica aleasa de ei.

Sunt momente unice, importante din timpul unei nunti, care marcheaza trecerea mirilor de la viata de burlacie la o familie, oameni pregatiti sa isi uneasca destinele si de a-si petrece viata impreuna.

Lasă un răspuns