You are currently viewing Vezi cum arata rochia de mireasa traditionala in 27 de tari din jurul lumii

Frumusetea lumii sta in diversitate, in varietatea de etnii, ce este insotita si de o varietate culturala. Traditiile si obiceiurile sunt diferite de la o tara la alta, rar cand acestea sunt asemanatoare, de cele mai multe ori acest lucru putand fi explicat prin religia asemanatoare.

Pentru ca suntem diferiti si rochia de mireasa traditionala din lume este diferita, spectaculoasa de la o etnie la alta. Insa, ce va atrage intotdeauna ochii privitorilor va fi mireasa, tinuta pe care o poarta aceasta in ziua cea mare. In acest context, nu vorbim doar de rochia de mireasa alba, vaporoasa sau nu, cu diferite insertii, ci de rochia traditionala a miresei, specifica fiecarei tari in parte. Urmareste mai departe 83 de fotografii in care va vom prezenta portul traditional al mireselor (si mirilor), repartizate pe continente si tari.

Rochia de mireasa traditionala in Europa

1. Cehia

In Cehia, rochia de mireasa difera de la o regiune la alta. In vreme ce multe mirese opteaza pentru rochia clasica alba, altele aleg sa poarte straie populare, cu o broderie complexa si o imbracaminte spectaculoasa, dar si cu bonete sau coronite atent confectionate. De regula, o mireasa ceha poarta un obiect albastu, unul imprumutat, un obiect vechi si unul nou, fiecare avand semnificatie importanta pentru viata viitoare mirese.

2. Macedonia

Rochia traditionala din Macedonia este compusa din circa 45 de piese, avand o greutate de 50 de kilograme, in medie. Rochiile au, predominant, culoarea negru, auriu si, cel mai important, rosu crimson, o culoare specifica unui grup etnografic din Macedonia. Mireasa poartra, de obicei, un voal alb, cu multe flori colorate.

3. Ucraina

De obicei, rochia de mireasa este compusa din mai multe piese, anume, o camasa frumos brodata chiar de mireasa inainte de nunta, o fusta lunga, un sort, o centura, tinuta fiind completata cu bijuterii si o coroana mare de flori pe cap. Rochioa de mireasa trebuie sa fie colorata si bogat decorata, pentru bunastare si belsug.

4. Norvegia

Rochiile de mireasa din Norvegia sunt bogate in broderie, fiind formate din mai multe piese, dintre care o camasa, o fusta si un sort. Broderiile difera in functie de regiunea de unde provine mireasa, iar acestea se regasesc si pe costumul mirelui. Predomina culorile de negru, alb si albastru. Miresele sunt accesorizate cu o coroana pe cap, facuta din argint.

5. Scotia

            Rochiile mireselor din regiune Scotiei sunt albe, dar, de preferat albastre, acestea simbolizand iubire si bunatate. Pe deasupra rochiei, dupăa ceremonie, mireasa poarta si o esarfa ori o bucata de material asemanator kiltului sotului, aratand astfel ca a intrat in familia acestuia.

6. Romania

Nuntile din Romania sunt pline de traditii, dintre cele mai captivante si interesante. Rochia miresei este compusa din mai multe piese, printre care ie, fusta, brau, frumos brodate. Sunt lucrate din materiale usoare, cum ar fi voal, matase. De asemenea, pe langa rochie, mireasa poarta voal, accesorizat uneori cu o coronita finuta din flori. In Tara Oasului, traditiile transmise din mosi-stramosi sunt pastrate cu sfintenie, acolo, mireasa imbracand o rochie brodata manual, grea de circa 10 kilograme si cu foarte multe siraguri de margele la gat, simbolizand bogatia, margele ce pot ajunge sa cantareasca si ele circa 10 kilograme. De pe cap, nu lipseste palaria cusuta cu margele, manual, de femeile din sat.

7. Ungaria

Miresele sunt imbracate in rochii in doua culori, avand o broderie aurita. Voalul este sustinut de o coroana, fie din flori, fie din metale pretioase, in culorile rochiei. De asemenea, rochia poate fi una brodata colorat, cu diferite simboluri, cel mai cunoscut in trecut fiind graul, ca semn al fertilitatii. De regula, pe deasupra rochiei, se regaseste un sort frumos brodat, lucrat manual.

8. Polonia

Rochia de mireasa se compune dintr-o bluza si o fusta frumos brodate. Pe deasupra, poate purta si o bluza neagra, frumos decorata. De haine sunt atasate panglici colorate, rosu fiind culoarea care predomina. Daca in trecut rochiile erau negre cu rosu si verde, de cativa ani au inceput sa apara si rochiile albe. Pe langa rochie, miresele pot purta in par fie o coroana din flori, fie o marama.

9. Germania

Rochiile traditionale bavareze sunt asociate cu o fusta numita dirndl, de culoare albastra sau verde, pe deasupra fiind asezat un sort bogat in decoratiuni brodate. In partea de sus, mireasa are un corset frumos brodat, prins la spate cu carlige sau snururi frumos colorate. In principal, culoarea predominanta este negru, mai rar rosu si, din ce in ce mai comun, alb.

10. Bulgaria

In general, rochiile sunt formate dintr-o bluza si o fusta brodate, uneori accesorizate cu un sort colorat. De regula, cukloarea rosu nu lipseste din rochia de mireasa, fiind considerata o culoare aducatoare de noroc si prosperitate. De asemenea, pe cap, mireasa poarta o coroana mare de flori sau alte ornamente, parul fiind impletit.

Rochia de mireasa traditionala in Asia

11. India

In India, rochia de mireasa este numita sari, fiind format dintr-o fusta, o bluza si po esarfa lunga. Culoarea predominanta a culorii este rosu, uneori roz, fiind brodata cu auriu. Pe langa rochie, mireasa poarta foarte multe bijuterii, iar mainile sunt pictate cu henna.

12. Pakistan

Mireasa din Pakistan se aseamana cu cea din zona Indiei. Acestea sunt imbracate cu un lehenga sau o gharara (asemanator cu un sari) brodata cu rosu, maroniu, roz, rochia fiind accesorizata cu foarte multe bijuterii, pentru maini, cap, nas. Mainile si picioarele sunt vopsite cu henna.

13. China

In China, miresele nu au niciodata rochiile in culori precum negru, gri sau albastru, acestea aducand tristetea. Cele mai populare culori sunt rosu si alb, rochiile, numite Qi Pao, sunt un Chengsam rosu, fiind brodat pe ele un dragon, cel mai adesea, sau un fenix, de regula, broderia fiind efectuata cu fir de aur. Pe cap, mireasa are un fel de casca, in diferite forme si marimi, culorile fiind cat mai vii.

13. Indonezia

Rochiile din Indonezia difera de la o regiune la alta, fiind formata din kebaya, fiind o combinatie de bluze si rochii, dar si batik, reprezentand modele vestimentare traditionale, de regula flori, puncte, patrate. Culorile sunt vibrante, putand fi adoptate dupa bunul plac al mireselor. Pe langa rochie, o mica caciula este un detaliu important, fiind adesea aurii, cu diverse decoratiuni.

15. Malaezia

Rochiile din Malaezia variaza de la o regiune in alta, culorile variind, fiind adoptate un spectru mare. Sunt asemanatoare rochiilor din Indonezia, fiind bogate in broderii aurii, pe cap fiind purtata mereu o coroana mare, frumos ornamentata. Fiind o tara cu populatie predominant musulmana, miresele incorporeaza hijab-ul in rochiile lor de mireasa.

16. Rusia

In Rusia, rochiile sunt in culori vii, rosu cel mai adesea. In trecut, culoarea alb nu era abordata pentru rochie, aceasta fiind o culoare sacra. De obicei, se folosesc doua rochii, una inainte de nunta propriu-zisa, simpla, cu broderii negre, cea de-a doua fiind rosie, simbolizand bucuria. Rochia poarta numele de sarafan, fiind stransa la brau cu o centura frumos impodobita.

17. Turcia

Rochiile mireselor din turcia sunt frumos si viu colorate, fiind ornamentate cu broderie aurie sau argintie, astfel in cat mireasa sa straluceasca. In trecut, se presupunea ca alegerea unei rochii brodata in auriu, de multe ori acea broderie fiind, de fapt, aur, era prima bogatie a fetei oferita de sotul ei. Rochia are manecile stil clopot, avand un fel de coada, iar pe cap mireasa poarta o coroana, aducand aminte de sultanele din haremul conducatorului.

18. Vietnam

In Vietnam, exista mai multe tipuri de rochii de mireasa traditionale, specifice fiecarei regiuni a tarii. Versiunea formala a rochiei este ao dai, fiind din matase, completata de alte tesaturi colorate, purtata peste o pereche de pantaloni largi. Rosu este culoarea traditionala a rochiilor, fiind considerata o culoare norocoasa. Rochia este completata de o coafura elaborata, numita khan dong.

Rochia de mireasa traditionala in Africa

19. Maroc

In Maroc, mireasa poate schimba pana la 7 rochii de mireasa, una dintre ele fiind alba. Insa, exista o rochie de mireasa traditionala, in care mireasa se imbraca pentru ceremonia oficiala. Aceasta este, de obicei, un caftan, o haina lunga din materiale precum matase, satin sau sifon, fiind acoperita de un sacou. De regula, rochi are o deschizatura in partea de jos, o centura in zona taliei. Rochia este frumos si bogat brodata, de regula cu un fir auriu, pentru a da stralucire, alaturi de bijuteriile traditionale purtate de mireasa.

20. Nigeria

Miresele nigeriene aleg traditionala rochie de mireasa numita Igbo, fiind reprezentata de o bluza din dantela si mai multe fuste cu modele stralucitoare, fiind prinse in jurul corpului in mai multe straturi. Pe langa rochie, mireasa poarta multe bijuterii, iar pe cap are podoabe frumos modelate, bogate in margele si colorate. Sunt alese rochii de toate culorile, tinuta de nunta a celor din Nigeria fiind descrisa prin luminozitate si culoare.

21. Etiopia

Rochiile de mireasa difera de la un trib la altul, rochiile fiind confectionate, de cele mai multe ori, chiar de mireasa. De regula, rochia se compune dintr-o bluza si o fusta ori o singura bucata de culoare alba, frumos brodate. Rochiile sunt in culori vii, vesele, cat mai colorate, unele rochii avand marginile special colorate. De cele mai multe ori, mireasa poarta o capa, la fel si mirele, fie visinie, fie neagra, cu broderie aurie. Pe langa rochie, acestea sunt impodobite cu bijuterii, coafura fiind special aranjata pentru specialul eveniment.

22. Ghana

Rochia de mireasa din aceasta tara poarta numele de kente si, i general, este foarte colorata, asortata cu imbracamintea sotului. De regula, rochia este compusa de pana la 5 piese, dintre care o bluza, o fusta, o fusta de mana, un invelis pentru cap si un voal traditional. Desi rochiile sunt colorate si bogate in desene si modele, tinutele sunt atent alese, atat culorile, cat si simbolurile, acestea avand diverse semnificatii. Printre bijuteriile care infrumuseteaza tinuta, cele mai cautate sunt bratarile.

Rochia de mireasa traditionala in America de Sud si America Centrala

23. Peru

O mireasa din Peru va purta o rochie cu multe fuste colorate, stratificate, cu modele geometrice vaste, fiind confectionata din materiale voluminoase. Fustele sunt lucrate manual si poarta numele de polleras. Atat mireasa, cat si mirele, vor purta pelerine si poncho. Culorile vii alese pentru rochii simbolizeaza puterea Imperiului Incan, ce a condus candva tara.

24. Panama

Rochia specifica pentru nuntile din Panama este o pollera, frumos brodata. In generea, rochia este alba, cu broderie colorata intr-o singura culoare, albastru sau rosu, rochie specifica femeilor din tarile latine. De asemenea, rochia poate fi simpla, in pliuri, cu guler, o pata de culoare fiind reprezentata de bijuterii si de centura din jurul taliei. Pe cap, mireasa poarta o coroana bogat ornamentata, aurie, cu foarte multe bijuterii, atat in jurul gatului, cat si la maini.

25. Mexic

Rochiile purtate de mexicane la nunti sunt inspirate din hainele spaniolilor fiind compuse dintr-o rochie subtire ori o rochie flamenco, avand multe volane la tiv, iar pe deasupra o jacheta bolero. Atat rochia, cat si jacheta sunt brodate cu diverse modele de flori, foarte colorate. Pe sub rochie, mireasa poarta o alta de culoare albastru deschis. Va fi accesorizata cu voal si un evantai, in loc de buchetul de flori.

Rochia de mireasa traditionala in Orientul Mijlociu

26. Yemen

In cadrul unei nunti evreiesti din Yemen, mireasa poarta o rochie cu fir de aur si o pereche de pantaloni. Forma rochiei este triunghiulara, simbol al fertilitatii femeilor. De regula, hainele sunt brodate cu fir de aur, fiind credinta ca acesta alunga raul. Pe langa rochie, mireasa poata pe cap tashbuklulu, fiind un trun conic, ce este decorat cu multe flori rosii si albe si multe bijuterii, fiind o piesa destul de grea. In timpul ceremoniei, aceasta piesa este schimbata cu una mai mica, numita gargush, ce are o greutate mai mica.

27. Iran

Rochiile de mireasa din Iran sunt influentate de doua etnii: cea musulmana, care impune acoperirea capului, si cea hindusa. Astfel, rochia imbina cumva cele doua etnii. In functie de regiunea in care se afla, mireasa poate purta un sari, in care fusta de mana devine un voal, rochia fiind colorata si frumos brodata, poate fi o abaya, o rochie simpla, lunga, cu acoperamant pentru cap, in culori pale, cu tente de alb. In regiunea de nord a tarii, miresele sunt invesmantate intr-o rochie rosie, inclusiv pe cap, nelasand sa se vada absolut deloc mireasa, nici macar ochii. Peste acea rochie se pune o coroana argintie, bogat decorata.

Sursa foto: Pinterest

Rochiile de mireasa difera de la o tara la alta. De la culorile alese, la broderiile ce le impodobesc, la bijuteriile si coafurile ce le insotesc, rochiile de mireasa dau frumusete nuntii, indiferent de religie sau etnie, ele fiind un element vestimentar important. De cele mai multe ori, rochia de mireasa traditionala difera intr-o tara de la o regiune la alta, ca urmare a influentelor exercitate de vecini, de vechile ocupatii. Insa, pe langa rochia alba de mireasa, adoptata in cea mai mare a tarilor, rochile traditionale raman piesa de rezistenta a unei nunti traditionale.

Pentru noi scrierea acestui articol a fost o experienta minunata, am avut ocazia sa descoperim atat de multe culturi si obiceiuri pe care ne face placere sa le impartasim cu voi.

Daca maine te-ai casatori iar viitorul tau sot ar fi dintr-o alta tara sau continent de unde ai vrea sa fie? scrie in comentarii; oooo, this should be fun 🙂

Lasă un răspuns