pexels photo 1805416 1

Luna februarie este cunoscut─â ca luna iubirii, iar ├«ndr─âgosti╚Ťii au ocazia de a-╚Öi exprima dragostea ╚Öi admira╚Ťia fa╚Ť─â de persoana drag─â.

SUMAR

 • ValentineÔÇÖs Day – O s─ârb─âtoare ├«nc─ârcat─â de legende ╚Öi mituri
 • Dragobetele – S─ârb─âtoarea rom├óneasc─â a iubirii
 • Obiceiuri de Dragobete
 • Idei de cadouri pe care le po╚Ťi oferi ├«n luna iubirii
 • Aranjamente deosebite din flori de s─âpun
 • Set c─âni pentru ├«ndr─âgosti╚Ťi
 • Cutie de bijuterii
 • Lum├ón─âri parfumate
 • Cadouri dulci – Ciocolat─â
 • Concluzii

ValentineÔÇÖs Day, cunoscut─â ca Ziua ├Ändr─âgosti╚Ťilor este s─ârb─âtorit─â pe data de 14 februarie ╚Öi este ziua ├«n care cuplurile ├«╚Öi declar─â afec╚Ťiunea ╚Öi recuno╚Ötin╚Ťa ╚Öi ├«╚Öi d─âruiesc cadouri deosebite.

Sărbătoarea occidentală a dragostei este tot mai apreciată de români, aceștia profitând de această zi pentru a-și declara dragostea și gândurile profunde persoanei iubite.

Echivalentul acestei zile deosebite, conform tradi╚Ťiei rom├óne╚Öti este Dragobetele. Aceasta este s─ârb─âtorit─â de rom├óni pe 24 februarie. Aceste zile poart─â ├«n spate adev─ârate pove╚Öti, exist├ónd numeroase tradi╚Ťii ╚Öi legende fascinante.

Descoper─â ├«n r├óndurile urm─âtoare mai multe informa╚Ťii despre aceste s─ârb─âtori deosebite ╚Öi c├óteva idei de cadouri cu care po╚Ťi impresiona persoana iubit─â ├«n luna iubirii.

ValentineÔÇÖs Day – O s─ârb─âtoare ├«nc─ârcat─â de legende ╚Öi mituri

Denumirea de ValentineÔÇÖs Day ├«╚Öi are originea de la Sf├óntul Valentin, acesta fiind considerat ocrotitorul iubirii, al tinerilor ╚Öi al c─âs─âtoriei. Acesta a fost un preot catolic din Roma, ce a slujit ├«n secolul al III-lea.

├Än aceea perioad─â, ├«mp─âratul a interzis c─âs─âtoria pe motivul c─â b─ârba╚Ťii trebuiau s─â fie devota╚Ťi Romei, ace╚Ötia fiind recruta╚Ťi ca solda╚Ťi. Cu alte cuvinte, el era ├«mpotriva rela╚Ťiilor amoroase ╚Öi a c─âs─âtoriei. ├Ämp─âratul considera c─â prin iubire sau c─âs─âtorie, solda╚Ťii ├«╚Öi uit─â scopul ╚Öi ei nu vor acorda o aten╚Ťie deplin─â b─ât─âliilor. ╚Üin├ónd cont de acest aspect ├«mp─âratul a anun╚Ťat c─â niciun soldat al regatului s─âu nu se va c─âs─âtori ╚Öi oricine nu ├«l va asculta va fi aspru pedepsit.

Preotul Valentin nu a fost de acord cu aceast─â decizie ╚Öi a ├«nceput s─â se ascund─â de rege, oficializ├ónd rela╚Ťiile solda╚Ťilor s─âi. Acesta sus╚Ťinea uniunea ╚Öi dragostea, astfel c─â acesta a ├«nceput s─â ajute cuplurile ├«n secret realiz├ónd ceremonii cre╚Ötine. Atunci c├ónd ├«mp─âratul a descoperit acest lucru, l-a condamnat la moarte pe preotul Valentin, acesta fiind ├«nchis ╚Öi torturat pentru faptele sale.

Potrivit legendei, pe c├ónd a╚Ötepta data mor╚Ťii sale, mai precis 14 februarie, acesta se ├«ndr─âgostise de fiica paznicului ├«nchisorii.

Înainte de moarte, el i-a scris o scrisoare semnată De la al tău Valentine. Aceste cuvinte sunt amintite și în prezent cu toate că adevărul din spatele legendelor legate de Sfântul Valentin este încă necunoscut.

Dragobetele – S─ârb─âtoarea rom├óneasc─â a iubirii

Aceast─â s─ârb─âtoare prezint─â o simbolistic─â deosebit─â, fiind de-a lungul vremii marcat─â de foarte multe obiceiuri, supersti╚Ťii ╚Öi credin╚Ťe populare.

Dragobetele este s─ârb─âtorit de rom├óni pe 24 februarie, ├«ns─â ├«n unele regiuni ale ╚Ť─ârii aceast─â s─ârb─âtoare este celebrat─â la zile diferite. Aceasta are origini str─âvechi. Se spune c─â ├«nc─â din Evul mediu, aceast─â zi era s─ârb─âtorit─â, sub diferite nume ca Bragobete, Rogobete etc.

Cea mai cunoscut─â legend─â popular─â, ├«l ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pe Dragobete, fiul babei Dochia, un fl─âc─âu chipe╚Ö, iub─âre╚Ť ╚Öi nestatornic. 

├Änc─â din vremea dacilor, feciorul era vestit pentru oficializarea animalelor, fiind cunoscut ╚Öi sub alte denumiri ca N─âvalnicul sau Logodnicul P─âs─ârilor. Cu trecerea timpului, acest personaj a devenit protectorul ├«ndr─âgosti╚Ťilor, fiind considerat ├«n prezent un simbol al iubirii autohtone.

Obiceiuri de Dragobete

├Än multe zone ale ╚Ť─ârii, credin╚Ťa popular─â ╚Öi unele obiceiuri str─âvechi sunt p─âstrate ╚Öi ast─âzi. ├Än tradi╚Ťiile str─âmo╚Öe╚Öti, ├«n aceast─â zi:

 • Tinerii se aranjau ├«n straie frumoase ╚Öi mergeau la culesul florilor de prim─âvar─â. La ├«ntoarcere, fetele plecau primele, iar feciorii trebuiau s─â le prind─â pentru a le oferi o s─ârutare. Acest obicei este cunoscut sub numele de zbur─âtorit. Dac─â fata se l─âsa prins─â, atunci avea loc s─ârutul, acesta fiind privit ca semn al logodnei.
 • Florile culese (viorele, ghiocei etc.) erau a╚Öezate de fete la icoane.
 • Tinerele nec─âs─âtorite adunau z─âpada r─âmas─â (considerat─â a fi z─âpada z├ónelor) fiind folosit─â la desc├óntece de iubire ╚Öi la rutina de ├«nfrumuse╚Ťare pentru men╚Ťinerea tinere╚Ťii.
 • B─âtr├ónii se ├«ngrijeau mai mult de animale, sacrificarea lor fiind complet interzis─â.
 • Fetele obi╚Önuiesc s─â-╚Öi pun─â busuioc sfin╚Ťit sub pern─â pentru a-╚Öi visa alesul.
 • Tinerii nu trebuiau s─â fie tri╚Öti sau s─â verse lacrimi deoarece se spunea c─â vor avea parte doar de dificult─â╚Ťi ╚Öi sup─âr─âri pe parcursul anului.

Acestea sunt c├óteva dintre obiceiurile ╚Öi supersti╚Ťiile ce graviteaz─â ├«n jurul s─ârb─âtorii de Dragobete.

În prezent, Dragobetele este considerat de români sărbătoarea dragostei și a primăverii, aceasta având o simbolistică deosebită, plină de datini și farmec pur românesc.

Idei de cadouri pe care le po╚Ťi oferi ├«n luna iubirii

├Änc─â de la ├«nceputul socializ─ârii umane, ac╚Ťiunea de a d─ârui un cadou a reprezentat un mod important de formare ╚Öi consolidare a leg─âturilor sociale. Cadourile reprezint─â un mod inedit de a-╚Ťi declara anumite sentimente ╚Öi g├ónduri profunde. Mai ales ├«n contextul ├«n care cuvintele nu sunt suficiente.

ValentineÔÇÖs Day ╚Öi Dragobetele sunt ocazii perfecte pentru a-╚Ťi impresiona persoana iubit─â cu o declara╚Ťie de dragoste memorabil─â, ├«nso╚Ťit─â de un cadou cu adev─ârat special. ├Än luna iubirii, aceste gesturi realizate din suflet reprezint─â o reflectare asupra leg─âturii puternice dintre parteneri ╚Öi o celebrare a vie╚Ťii ├«n cuplu.

S─â g─âse╚Öti cadoul potrivit pentru persoana drag─â poate fi ├«n prezent o adev─ârat─â provocare. De aceea, 23h Events vine ├«n sprijinul t─âu cu idei de cadouri deosebite, inspira╚Ťionale, cu care sigur vei surprinde pl─âcut. Unul dintre trendurile actuale de Ziua ├Ändr─âgosti╚Ťilor sunt cele legate de darurile cu valoare sentimental─â.

Printre cele mai inspirate cadouri pe care le po╚Ťi oferi persoanei iubite men╚Ťion─âm:

1.   Aranjamente deosebite din flori de s─âpun

Florile de s─âpun reprezint─â un cadou unic ce impresioneaz─â prin cromatica vibrant─â, formele inedite ╚Öi parfumul delicat ╚Öi dulce. Detaliile acestor flori de s─âpun sunt deosebite, fiecare prezent├ónd o unicitate pe fondul texturii, nuan╚Ťei sau miresmei ├«nc├ónt─âtoare.

Prin intermediul acestui aranjament decorativ vei reu╚Öi s─â ├«╚Ťi exprimi cele mai profunde note ale sentimentelor pe care le sim╚Ťi pentru persoana drag─â.

2.   Set c─âni pentru ├«ndr─âgosti╚Ťi

Un cadou interesant este setul de c─âni special create pentru cupluri. Reg─âsite ├«n diferite forme, cu elemente decorative, ele ce st├órnesc z├ómbetul ╚Öi induc o stare de bine de fiecare dat─â. Unele seturi de cani con╚Ťin ╚Öi mesaje speciale sau fotografii imprimate, ce reu╚Öesc s─â exprime g├óndurile profunde ╚Öi sincere c─âtre persoana drag─â.

3.   Cutie de bijuterii

Casetele sau cutiile de bijuterii reprezint─â un cadou ideal pentru femeia contemporan─â. Este un accesoriu util pentru orice doamn─â sau domni╚Öoar─â. Ele se g─âsesc ├«n diferite dimensiuni, forme ╚Öi finisaje colorate, av├ónd at├ót un rol func╚Ťional, c├ót ╚Öi estetic. Al─âturi de aceast─â cutie de bijuterii, po╚Ťi s─â-i oferi ╚Öi o ram─â foto deosebit─â, decorat─â cu inimi ╚Öi alte simboluri. Exist─â numeroase seturi cadou puse la dispozi╚Ťie de 23h Events, special create pentru a impresiona persoana drag─â.

4.   Lum├ón─âri parfumate

Lum├ón─ârile parfumate sunt ├«n mod clar cadouri elegante, cu care sigur nu vei da gre╚Ö. Sim╚Ťul nostru olfactiv este str├óns legat de memorie ╚Öi emo╚Ťii, iar lum├ón─ârile parfumate au capacitatea de a ne schimba radical starea de spirit. De la fructat ╚Öi dulce, la floral sau lemnos, ele se reg─âsesc ├«ntr-o varietate de arome interesante.

Optează pentru un aranjament elegant în care să incluzi lumânări parfumate, alături de un mesaj romantic, în spiritul sărbătorii iubirii.

5.   Cadouri dulci – Ciocolat─â

Cu certitudine, cutiile cu praline de ciocolat─â sunt oficial cel mai dulce mod de a spune Te iubesc. Ciocolat─â ocup─â o pozi╚Ťie special─â ├«n sufletul nostru, fiind privit ca un adev─ârat rasf─â╚Ť dulce. Ziua ├Ändr─âgosti╚Ťilor este una dintre ocaziile ├«n care ├«╚Ťi po╚Ťi exprima sentimentele ╚Öi g├óndurile tale sincere prin intermediul unei cutii cu bomboane de ciocolat─â.

Concluzii

G─âsirea cadoului perfect de ValentineÔÇÖs Day sau de Dragobete poate fi o adev─ârat─â provocare, ├«ns─â 23h Events vine ├«n sprijinul t─âu cu diferite idei de seturi cadou inspira╚Ťionale ╚Öi practice. Impresioneaz─â-╚Ťi persoana iubit─â cu un cadou memorabil, ├«nso╚Ťit de un mesaj de dragoste ├«n care s─â-╚Ťi exprimi admira╚Ťia ╚Öi dragostea ta necondi╚Ťionat─â.

Las─â un r─âspuns