You are currently viewing Ce trebuie sa faca parintii la botez? Dar nasii?
Spread the love

Botezul reprezintă una dintre cele mai importante ceremonii din viața unui om. Cu toate acestea, este de menționat că acest ritual ar trebui realizat numai din credință, nefiind o obligație socială.

De cele mai multe ori, însă, actorii principali, adică părinții sau nașii nu știu exact ce au de făcut, care sunt îndatoririle fiecăruia în desfășurarea acestui ritual. De aceea, dacă și tu te afli în această categorie, îți vom prezenta în continuare câteva dintre aspectele de care ar trebui să se ocupe atât părinții, cât și nașii.

Care sunt îndatoririle părinților la botez?  

Picture2

În primul rând, părinții sunt cei care se ocupă de organizarea botezului copilului, ei având grijă de tot ce este necesar pentru ca atât ritualul de creștinare, cât și petrecerea de sărbătorire a acestui moment special, să se desfășoare în cele mai bune condiții.

Majoritatea părinților sunt foarte stresați atunci când vine vorba despre botezul celui mic, iar acest lucru este și mai accentuat în momentul în care nu știu exact ce au de făcut.

●     Organizarea slujbei de botez

După nașterea copilului, părinții sunt cei care vor alege nașii de botez ai acestuia, iar odată acomodați cu acest nou statut, aceștia trebuie să înceapă să se gândească la organizarea botezului. Prin urmare, primul pas este alegerea datei la care îți dorești să aibă loc evenimentul.

După ce data pentru botezul copilului a fost aleasă, părinții trebuie să meargă la biserica de care aparțin sau la cea la care își doresc ca această procesiune să aibă loc, pentru a vorbi cu preoții și a rezerva data respectivă pentru botez.

De cele mai multe ori, preoții îi vor îndruma pe părinți în ceea ce privește tradițiile și obiceiurile legate de acest eveniment, însă și părinții îi pot întreba dacă au vreo nelămurire legată de taina botezului.

După ce data a fost stabilită, trebuie anunțați nașii despre acest lucru, mai ales că aceștia vor avea nevoie de timp pentru a pregăti tot ce este necesar pentru creștinarea micuțului tău.

●     Tradiții și obiceiuri de botez adresate părinților

Blog 23h Events 2 2

Tradițiile și obiceiurile diferă, în general, de la o regiune a țării la alta, însă o parte dintre acestea sunt valabile în orice colț al țării. Prin urmare, în momentul botezului, părinții trebuie să aibă, în primul rând, certificatul de naștere al copilului și actele de identitate personale, pentru ca preotul să poată trece datele într-un registru parohial în vederea emiterii certificatului de botez.

Îmbrăcarea și pregătirea bebelușului pentru botez poate fi realizată atât de părinți, cât și de moașa acestuia, în funcție de tradițiile regiunii din care aceștia fac parte.

Cu toate că nu au un rol activ în timpul procesiunii de botez, părinții sunt cei care organizează acest eveniment, având datoria de a duce la biserică ulei pentru mirungere și vin pentru împărtășanie. De asemenea, aceștia pot aduce și prăjituri și șampanie pentru a sărbători acest moment important și fericit.

●     Organizarea petrecerii de botez

De asemenea, tot la stadiul de organizare intră și realizarea invitațiilor prin care să-i anunți pe cei apropiați despre fericitul eveniment, care vor fi locul, data și ora la care se va celebra cumetria.

Parintii sunt cei care trebuie sa asigure urmatoarele lucruri la botez:

  1. Amenaja restaurantul în care va avea loc petrecerea;
  1. Invitatii pentru botez
  2. Achizitionarea de marturii botez
  3. Stabilirea programelor de divertisment sau alte activități care au rolul de a face evenimentul și mai special, devenind de neuitat, foarte indragite fiind baloanele cu heliu, gasesti aici baloane si butelie heliu.
Blog 23h Events 1

Baloanele cu heliu la nunți și botezuri

Heliul se utilizează cel mai des la evenimente precum nunți, botezuri sau aniversări, fiind elementele de decor cele mai îndrăagite în special dacă sunt mulți copii prezenți. Astfel mulți părinți aleg să decoreze mesele cu câte un “buchet” de baloane cu care copii se pot juca pe durata evenimentului și pe care desigur le pot lua acasa drept amintire.

În funcție de mărimea evenimentului mirii sau părinții aleg să apeleze la un wedding planner pentru a face acest tip de decor sau dacă este un eveniment mai redus pot să și le umfle chiar ei utilizând o butelie heliu de unică folosință.

Care sunt îndatoririle nașilor la botez?

Picture3

Dacă părinții au mai mult rol organizatoric în ceea ce privește botezul copilului, în special la slujba de botez, nașii sunt cei care au cele mai multe atribuții în acest caz.

Odată acceptat rolul de naș de botez al unui copil, oamenii trebuie să conștientizeze că acesta reprezintă un angajament pe viață, nașii fiind considerați părinții spirituali ai copilului. Prin urmare, ei ar trebui să fie prezenți în viața celui mic, în cele mai importante momente din viața lui, oferindu-i sfaturi și povețe, care pot fi acceptate, uneori, mai ușor decât de la părinți.

Rezumat în ceea ce privește pregătirea pentru botez, nașii sunt cei care trebuie să asigure urmatoarele:

  1. Imbracamintea bebelusului pentru biserica
  2. Trusou de botez
  3. Lumanarea de botez.
  4. Taxa de botez solicitata de biserica
  5. Imbracamintea bebelusului pentru baita de a 2-a zi

Trusoul in general cuprinde urmatoarele elemente:

  • Un prosop pentru bebeluș și unul pentru preot;
  • O pânză albă, pentru mir, cunoscută și sub numele de crasmă;
  • Fașă;
  • Sticluță pentru mir;
  • O cutiuță pentru păr;
  • Un săpun.

De asemenea, nașii sunt cei care trebuie să-l îmbrace pe copil după botez, motiv pentru care aceștia trebuie să cumpere cel puțin o ținută completă pentru cel mic – de la body și pampers până la căciuliță și haină – la care se mai poate adăuga și o păturică, dacă vremea este rece.

Taxa solicitată de biserică pentru oficializarea slujbei de botez va fi achitată tot de nași. Ei pot cumpăra și cruciulițe cu fundițe, pentru a fi puse în pieptul invitaților (însă acest obicei diferă de la o zonă la alta).

Ce se întâmplă a doua zi după botez?

Picture4

Conform tradiției, a doua zi după botez, copilul trebuie să fie îmbăiat, printr-un ritual de scoatere a mirului. Acesta constă într-o pregătire mai specială a apei pentru băiță, pe care o realizează de obicei nașa, însă în funcție de regiune, aceasta poate fi făcută și de moașa copilului.

Pregătirea apei pentru baia copilului proaspăt botezat presupune încălzirea unei ape „neîncepute”, care a fost scoasă la răsăritul soarelui. În aceasta, se adaugă diferite lucruri, fiecare având un rol bine stabilit. De exemplu, se pun:

  • Flori pentru ca cel mic să fie frumos;
  • Bani pentru bogăție;
  • Busuioc pentru a mirosi frumos;
  • Miere pentru dulceață;
  • Ou pentru sănătate;
  • Pietre pentru putere;
  • Picătură din lumânarea de botez;
  • Apă Sfințită pentru puritate.

După această băiță, copilul trebuie îmbrăcat în haine noi, care de cele mai multe ori sunt primite tot din partea nașilor, cel mic fiind astfel pregătit pentru începerea vieții în calitate de creștin. In semn de multumire parintii ofera nasilor un cadou care sa le ramana amintire pentru darul cel mai de pret oferit si anume crestinarea celui mic.

Astfel, pentru o bună organizare a botezului, echipa 23h Events pune la dispoziție numeroase produse și servicii personalizate potrivit dorințelor și cerințelor tale.

This Post Has One Comment

  1. ana_gafita@yahoo.com

    Nasii de botez au un rol foarte important atat in ziua botezului, cat si in intreaga viata a copilului. Ei devin a doua familie, devin parintii spirituali si trebuie sa ii fie alaturi si sa il sfatuiasca ori de cate ori are acesta nevoie

Lasă un răspuns