You are currently viewing Cosuri cadou de Craciun: Ofera daruri in spiritul traditional romanesc
  • Post published:11/11/2022
  • Post category:Blog
  • Post comments:0 Comments
Spread the love

Pentru fiecare dintre noi, Crăciunul reprezintă sărbătoarea bucuriei, aceasta fiind marcată de iubire, emoție și bunăvoință.

Când spunem Crăciun, ne vin în minte foarte multe lucruri, de la mirosul cozonacilor proaspăt copți făcuți de bunica, glasul angelic al colindătorilor, gustul vinului fiert, zarva copiilor când primesc daruri, până la tradițiile și obiceiurile străbune care se păstrează și astăzi cu sfințenie.

SUMAR

Sărbătoarea Crăciunului – Privită din viziunea folclorului românesc

Obiceiuri și tradiții de Crăciun întâlnite în cele mai importante zone ale țării

Obiceiuri și tradiții de Crăciun în Maramureș

Obiceiuri și tradiții de Crăciun în Bucovina și Moldova

Oferă celor dragi cosuri cadou de Craciun în spiritul tradițional românesc!

Craciunul in Romania este presărat cu foarte multe datini, obiceiuri și urări. Românii isi pregătesc casele de sărbătoare, asteptand cu mare bucurie colindătorii și musafirii. Farmecul acestor obiceiuri populare este incomparabil, spiritul tradițional românesc fiind păstrat și astăzi în contemporaneitate.

Aceste tradiții românești dăinuie de secole, generația de astăzi și cea viitoare fiind responsabile în privința promovării acestui incomensurabil tezaur popular.

Sărbătoarea Crăciunului – Privită din viziunea folclorului românesc

image 1

Crăciunul reprezintă o sărbătoare principală anuală, în jurul ei gravitând numeroase tradiții străvechi, ele fiind respectate într-un mod autentic de fiecare regiune a României.

În folclorul nostru, cântarea cântecelor de stea reprezintă un punct de referință în sărbătoarea tradițională. Acest colind este manifestarea emoțiilor noastre, născute din dorul de Dumnezeu.

Colindul este în esență rugăciunea colindătorului, care dă glas unui îndemn de trezire către celălalt. El reprezintă o manifestare folclorică, ce deschide festivitatea românească a sărbătorilor de iarnă.

În ajunul Crăciunului, în toate regiunile țării începe colindatul, acesta fiind cel mai de seamă obicei al românilor.

Îmbrăcați în straie de sărbătoare, colindătorii străbat ulițele satelor, mergând din casă în casă, urând belșug prin tradiționalele colinde. Aceștia sunt primiți cu mare veselie și răsplătiți cu diverse bunătăți, printre care mere, colaci, dulciuri, dar și bani, sugerând astfel prosperitate.

În tradiția românească de Crăciun sunt incluse numeroase colinde și cântece de stea, însă fiecare regiune abundă în obiceiuri străvechi în ceea ce privește deprinderea de a colinda.

Obiceiuri și tradiții de Crăciun întâlnite în cele mai importante zone ale țării

Colindul este modul prin care românii sărbătoresc cu mare bucurie sărbătoarea Naşterii lui Iisus. În fiecare zonă a țării întâlnim tradiții și obiceiuri populare străvechi, care și astăzi sunt păstrate cu mare sfințenie de către români.

Obiceiuri și tradiții de Crăciun în Maramureș

Maramureșul este zona unde tradiția este la ea acasă, generațiile tinere având rolul de a păstra și duce mai departe cele mai arhaice obiceiuri populare. În această regiune întâlnim foarte multe obiceiuri de Crăciun, printre care:

  • Obiceiul ciobanilor de a lăsa sub pragul locuinței un drob de sare acoperit, până la alesul Oilor. Ulterior acel drob este măcinat și amestecat cu tărâțe și oferit acestor animale, în semn de prosperitate și creștere a turmei în viitorul an.
  • Obiceiul de curățare a hornurilor, iar cenușa fiind așezată la rădăcina pomilor, în speranța unui an cu belșug și prosperitate;
  • Pe lângă tradiționalul obicei al colindatului, în Maramureș întâlnim cântece păstorești, versiuni ale Mioriței sau colinda cerbului;
  • Viflaimul, un obicei arhaic al satului maramureșean, care constă într-o piesă de teatru, cu rădăcini din Biblie, aducând în prim-plan Nașterea Mântuitorului;
  • Brondoșii, specific localităţii maramureşene Cavnic, un obicei unic în regiune. Bărbații poartă un costum tradițional alb, măști din piele de oaie. Costumația este completată de un ham cu clopoței, ciucuri roșii și un bici prin care-si fac cunoscută prezența pe ulițe. Se spune că rolul lor este de a alunga spiritele rele.
  • Jocul moșilor, vergelul, herdetișurile din Văleni, umblatul cu steaua sunt alte obiceiuri străvechi întâlnite în Maramureș.

Obiceiuri și tradiții de Crăciun în Bucovina și Moldova

Pentru a te bucura de tot ceea ce înseamnă tradiție în Bucovina, cea mai frumoasă perioadă este cea a Crăciunului, fiind păstrate numeroase obiceiuri din strămoși. Printre obiceiurile vechi păstrate și astăzi întâlnim:

  • Ascunderea fuselor de la furca de tors și punerea unei pietre în cuptor, în speranța alungării șerpilor din preajma caselor;
  • Gospodinele merg în ziua de ajun cu mâinile încărcate de aluat și ating fiecare pom, pentru ca anul să fie îmbelșugat;
  • Organizarea vetrelor folclorice și împodobirea caselor cu diferite țesături tradiționale și busuioc pentru bunăstarea acestora;
  • Tradiția ignatului;
  • Colindele cetelor (grup de 6 persoane), fiecare colindător fiind îmbrăcat în straie populare, liderul cetei fiind denumit vătaf, având panglici multicolore (în special, în zona Bucovinei);
  • Pentru seara de Ajun, gospodinele pregătesc 12 feluri de preparate, ele semnificând cele 12 luni ale anului. În plus, sunt făcute turte în formă de 8, pe care le păstrează până în primăvară, când sătenii merg la arat. Acest obicei al turtelor se spune că atrage belșugul.

Multe dintre obiceiurile din zona Bucovinei și cea a Maramureșului le regăsim și în alte zone din țară.

Spre exemplu, Viflaimul se regăsește și în regiunea Transilvaniei, tinerii mergând la colindat cu o biserică din lemn în miniatură, semnificând sălajul în care s-a născut Iisus. Tot aici, întâlnim obiceiul junilor. Tinerii, în costume populare merg în ziua de Crăciun la fetele nemăritate și le invită la petrecere.

De asemenea, întâlnim de Crăciun în zona Banatului, colindul Dubașilor, ei fiind un grup de tineri, în straie populare de iarnă specifice zonei, care străbat tot satul, aducând vestea Nașterii lui Iisus.

Colindatul în cete este o tradiție tradițional românească regăsită în aproape în toate zonele țării. Fiecare regiune contribuie cu valențe tradiționale, specifice zonei. Pe lângă zonele deja menționate, regăsim acest obicei străvechi și în Muntenia, Oltenia (cunoscut ca și colindul pițărăilor) Ardeal sau Dobrogea.

Oferă celor dragi cosuri cadou de Craciun în spiritul tradițional românesc!

image 2

Din categoria cadourilor speciale de Crăciun se numără și darurile cu valențe tradiționale românești.

Din dorința de a promova meșteșugul tradițional românesc, 23h Events pune la dispoziție o gamă variată de cosuri cadou de Craciun, create manual, din dragoste pentru valorile autenticităţii creaţiei populare.

Aceste cosuri cadou de Craciun sunt perfecte pentru a fi oferite rudelor sau prietenilor apropiați. Din dorința de a oferi o părticică din ceea ce reprezintă în esență, tradiția românească. Pentru cei care pun preț pe tradițiile străvechi și valorile populare, astfel de cosuri cadou sunt ideale pentru a fi dăruite de Crăciun. Regăsite în diferite forme cu motive tradiționale și numeroase produse create după tradiția românească, aceste cosuri cadou de Craciun sunt perfecte pentru a fi oferite persoanelor dragi din viața noastră.

Pentru români, Crăciunul este o sărbătoare a familiei. Nu este nimic mai frumos decât o locuință în care răsună glasul celor dragi, fiind momentul ideal în care ne deschidem sufletul pentru a oferi și primi iubire.

Alege din gama de cosuri cadou de Craciun oferită de 23h Events produsele care reflectă cel mai bine emoțiile și gândurile tale și oferă-le în dar persoanelor din viața ta.

Dăruiește celor dragi cadouri deosebite, în spiritul tradițional românesc!

Lasă un răspuns