You are currently viewing Cosuri cadou de Craciun: Ofera daruri in spiritul traditional romanesc
 • Post published:11/11/2022
 • Post category:Blog
 • Post comments:0 Comments
Spread the love

Pentru fiecare dintre noi, Cr─âciunul reprezint─â s─ârb─âtoarea bucuriei, aceasta fiind marcat─â de iubire, emo╚Ťie ╚Öi bun─âvoin╚Ť─â.

C├ónd spunem Cr─âciun, ne vin ├«n minte foarte multe lucruri, de la mirosul cozonacilor proasp─ât cop╚Ťi f─âcu╚Ťi de bunica, glasul angelic al colind─âtorilor, gustul vinului fiert, zarva copiilor c├ónd primesc daruri, p├ón─â la tradi╚Ťiile ╚Öi obiceiurile str─âbune care se p─âstreaz─â ╚Öi ast─âzi cu sfin╚Ťenie.

SUMAR

S─ârb─âtoarea Cr─âciunului – Privit─â din viziunea folclorului rom├ónesc

Obiceiuri ╚Öi tradi╚Ťii de Cr─âciun ├«nt├ólnite ├«n cele mai importante zone ale ╚Ť─ârii

Obiceiuri ╚Öi tradi╚Ťii de Cr─âciun ├«n Maramure╚Ö

Obiceiuri ╚Öi tradi╚Ťii de Cr─âciun ├«n Bucovina ╚Öi Moldova

Ofer─â celor dragi cosuri cadou de Craciun ├«n spiritul tradi╚Ťional rom├ónesc!

Craciunul in Romania este pres─ârat cu foarte multe datini, obiceiuri ╚Öi ur─âri. Rom├ónii isi preg─âtesc casele de s─ârb─âtoare, asteptand cu mare bucurie colind─âtorii ╚Öi musafirii. Farmecul acestor obiceiuri populare este incomparabil, spiritul tradi╚Ťional rom├ónesc fiind p─âstrat ╚Öi ast─âzi ├«n contemporaneitate.

Aceste tradi╚Ťii rom├óne╚Öti d─âinuie de secole, genera╚Ťia de ast─âzi ╚Öi cea viitoare fiind responsabile ├«n privin╚Ťa promov─ârii acestui incomensurabil tezaur popular.

S─ârb─âtoarea Cr─âciunului – Privit─â din viziunea folclorului rom├ónesc

image 1

Cr─âciunul reprezint─â o s─ârb─âtoare principal─â anual─â, ├«n jurul ei gravit├ónd numeroase tradi╚Ťii str─âvechi, ele fiind respectate ├«ntr-un mod autentic de fiecare regiune a Rom├óniei.

├Än folclorul nostru, c├óntarea c├óntecelor de stea reprezint─â un punct de referin╚Ť─â ├«n s─ârb─âtoarea tradi╚Ťional─â. Acest colind este manifestarea emo╚Ťiilor noastre, n─âscute din dorul de Dumnezeu.

Colindul este ├«n esen╚Ť─â rug─âciunea colind─âtorului, care d─â glas unui ├«ndemn de trezire c─âtre cel─âlalt. El reprezint─â o manifestare folcloric─â, ce deschide festivitatea rom├óneasc─â a s─ârb─âtorilor de iarn─â.

├Än ajunul Cr─âciunului, ├«n toate regiunile ╚Ť─ârii ├«ncepe colindatul, acesta fiind cel mai de seam─â obicei al rom├ónilor.

├Ämbr─âca╚Ťi ├«n straie de s─ârb─âtoare, colind─âtorii str─âbat uli╚Ťele satelor, merg├ónd din cas─â ├«n cas─â, ur├ónd bel╚Öug prin tradi╚Ťionalele colinde. Ace╚Ötia sunt primi╚Ťi cu mare veselie ╚Öi r─âspl─âti╚Ťi cu diverse bun─ât─â╚Ťi, printre care mere, colaci, dulciuri, dar ╚Öi bani, suger├ónd astfel prosperitate.

├Än tradi╚Ťia rom├óneasc─â de Cr─âciun sunt incluse numeroase colinde ╚Öi c├óntece de stea, ├«ns─â fiecare regiune abund─â ├«n obiceiuri str─âvechi ├«n ceea ce prive╚Öte deprinderea de a colinda.

Obiceiuri ╚Öi tradi╚Ťii de Cr─âciun ├«nt├ólnite ├«n cele mai importante zone ale ╚Ť─ârii

Colindul este modul prin care rom├ónii s─ârb─âtoresc cu mare bucurie s─ârb─âtoarea Na┼čterii lui Iisus. ├Än fiecare zon─â a ╚Ť─ârii ├«nt├ólnim tradi╚Ťii ╚Öi obiceiuri populare str─âvechi, care ╚Öi ast─âzi sunt p─âstrate cu mare sfin╚Ťenie de c─âtre rom├óni.

Obiceiuri ╚Öi tradi╚Ťii de Cr─âciun ├«n Maramure╚Ö

Maramure╚Öul este zona unde tradi╚Ťia este la ea acas─â, genera╚Ťiile tinere av├ónd rolul de a p─âstra ╚Öi duce mai departe cele mai arhaice obiceiuri populare. ├Än aceast─â regiune ├«nt├ólnim foarte multe obiceiuri de Cr─âciun, printre care:

 • Obiceiul ciobanilor de a l─âsa sub pragul locuin╚Ťei un drob de sare acoperit, p├ón─â la alesul Oilor. Ulterior acel drob este m─âcinat ╚Öi amestecat cu t─âr├ó╚Ťe ╚Öi oferit acestor animale, ├«n semn de prosperitate ╚Öi cre╚Ötere a turmei ├«n viitorul an.
 • Obiceiul de cur─â╚Ťare a hornurilor, iar cenu╚Öa fiind a╚Öezat─â la r─âd─âcina pomilor, ├«n speran╚Ťa unui an cu bel╚Öug ╚Öi prosperitate;
 • Pe l├óng─â tradi╚Ťionalul obicei al colindatului, ├«n Maramure╚Ö ├«nt├ólnim c├óntece p─âstore╚Öti, versiuni ale Miori╚Ťei sau colinda cerbului;
 • Viflaimul, un obicei arhaic al satului maramure╚Öean, care const─â ├«ntr-o pies─â de teatru, cu r─âd─âcini din Biblie, aduc├ónd ├«n prim-plan Na╚Öterea M├óntuitorului;
 • Brondo╚Öii, specific localit─â┼úii maramure┼čene Cavnic, un obicei unic ├«n regiune. B─ârba╚Ťii poart─â un costum tradi╚Ťional alb, m─â╚Öti din piele de oaie. Costuma╚Ťia este completat─â de un ham cu clopo╚Ťei, ciucuri ro╚Öii ╚Öi un bici prin care-si fac cunoscut─â prezen╚Ťa pe uli╚Ťe. Se spune c─â rolul lor este de a alunga spiritele rele.
 • Jocul mo╚Öilor, vergelul, herdeti╚Öurile din V─âleni, umblatul cu steaua sunt alte obiceiuri str─âvechi ├«nt├ólnite ├«n Maramure╚Ö.

Obiceiuri ╚Öi tradi╚Ťii de Cr─âciun ├«n Bucovina ╚Öi Moldova

Pentru a te bucura de tot ceea ce ├«nseamn─â tradi╚Ťie ├«n Bucovina, cea mai frumoas─â perioad─â este cea a Cr─âciunului, fiind p─âstrate numeroase obiceiuri din str─âmo╚Öi. Printre obiceiurile vechi p─âstrate ╚Öi ast─âzi ├«nt├ólnim:

 • Ascunderea fuselor de la furca de tors ╚Öi punerea unei pietre ├«n cuptor, ├«n speran╚Ťa alung─ârii ╚Öerpilor din preajma caselor;
 • Gospodinele merg ├«n ziua de ajun cu m├óinile ├«nc─ârcate de aluat ╚Öi ating fiecare pom, pentru ca anul s─â fie ├«mbel╚Öugat;
 • Organizarea vetrelor folclorice ╚Öi ├«mpodobirea caselor cu diferite ╚Ťes─âturi tradi╚Ťionale ╚Öi busuioc pentru bun─âstarea acestora;
 • Tradi╚Ťia ignatului;
 • Colindele cetelor (grup de 6 persoane), fiecare colind─âtor fiind ├«mbr─âcat ├«n straie populare, liderul cetei fiind denumit v─âtaf, av├ónd panglici multicolore (├«n special, ├«n zona Bucovinei);
 • Pentru seara de Ajun, gospodinele preg─âtesc 12 feluri de preparate, ele semnific├ónd cele 12 luni ale anului. ├Än plus, sunt f─âcute turte ├«n form─â de 8, pe care le p─âstreaz─â p├ón─â ├«n prim─âvar─â, c├ónd s─âtenii merg la arat. Acest obicei al turtelor se spune c─â atrage bel╚Öugul.

Multe dintre obiceiurile din zona Bucovinei ╚Öi cea a Maramure╚Öului le reg─âsim ╚Öi ├«n alte zone din ╚Ťar─â.

Spre exemplu, Viflaimul se regăsește și în regiunea Transilvaniei, tinerii mergând la colindat cu o biserică din lemn în miniatură, semnificând sălajul în care s-a născut Iisus. Tot aici, întâlnim obiceiul junilor. Tinerii, în costume populare merg în ziua de Crăciun la fetele nemăritate și le invită la petrecere.

De asemenea, întâlnim de Crăciun în zona Banatului, colindul Dubașilor, ei fiind un grup de tineri, în straie populare de iarnă specifice zonei, care străbat tot satul, aducând vestea Nașterii lui Iisus.

Colindatul ├«n cete este o tradi╚Ťie tradi╚Ťional rom├óneasc─â reg─âsit─â ├«n aproape ├«n toate zonele ╚Ť─ârii. Fiecare regiune contribuie cu valen╚Ťe tradi╚Ťionale, specifice zonei. Pe l├óng─â zonele deja men╚Ťionate, reg─âsim acest obicei str─âvechi ╚Öi ├«n Muntenia, Oltenia (cunoscut ca ╚Öi colindul pi╚Ť─âr─âilor) Ardeal sau Dobrogea.

Ofer─â celor dragi cosuri cadou de Craciun ├«n spiritul tradi╚Ťional rom├ónesc!

image 2

Din categoria cadourilor speciale de Cr─âciun se num─âr─â ╚Öi darurile cu valen╚Ťe tradi╚Ťionale rom├óne╚Öti.

Din dorin╚Ťa de a promova me╚Öte╚Öugul tradi╚Ťional rom├ónesc, 23h Events pune la dispozi╚Ťie o gam─â variat─â de cosuri cadou de Craciun, create manual, din dragoste pentru valorile autenticit─â┼úii crea┼úiei populare.

Aceste cosuri cadou de Craciun sunt perfecte pentru a fi oferite rudelor sau prietenilor apropia╚Ťi. Din dorin╚Ťa de a oferi o p─ârticic─â din ceea ce reprezint─â ├«n esen╚Ť─â, tradi╚Ťia rom├óneasc─â. Pentru cei care pun pre╚Ť pe tradi╚Ťiile str─âvechi ╚Öi valorile populare, astfel de cosuri cadou sunt ideale pentru a fi d─âruite de Cr─âciun. Reg─âsite ├«n diferite forme cu motive tradi╚Ťionale ╚Öi numeroase produse create dup─â tradi╚Ťia rom├óneasc─â, aceste cosuri cadou de Craciun sunt perfecte pentru a fi oferite persoanelor dragi din via╚Ťa noastr─â.

Pentru rom├óni, Cr─âciunul este o s─ârb─âtoare a familiei. Nu este nimic mai frumos dec├ót o locuin╚Ť─â ├«n care r─âsun─â glasul celor dragi, fiind momentul ideal ├«n care ne deschidem sufletul pentru a oferi ╚Öi primi iubire.

Alege din gama de cosuri cadou de Craciun oferit─â de 23h Events produsele care reflect─â cel mai bine emo╚Ťiile ╚Öi g├óndurile tale ╚Öi ofer─â-le ├«n dar persoanelor din via╚Ťa ta.

D─âruie╚Öte celor dragi cadouri deosebite, ├«n spiritul tradi╚Ťional rom├ónesc!

Las─â un r─âspuns