Ioana Sandu

Change your cover photo
Ioana Sandu
Change your cover photo
Ioana Sandu este o interpretă consacrată de muzică pop , care abordează cu uşurinţă folclorul şi romanţa, preluări din repertoriul internaţional piese din folclorul românesc şi repertoriu original
This user account status is Approved

This user has not added any information to their profile yet.

Formatie
Bucuresti
Muntenia
0749.218.943
800 €
*Pretul afisat este de referinta, acesta poate suporta modificari in functie de natura evenimentului, nr. de invitati, durata etc.
Fotografii
Fotografii #10
Fotografii #9
Fotografii #9 #17
Fotografii #9 #16
Fotografii #9 #16 #18

Căldură și sinceritate

Am cunoscut-o pe Ioana Sandu într-o emisiune pe care Alexandru Jula o realiza și prezenta la un post TV din Galați, recomandată fiind atunci de Titus Andrei. Atît eu, cît și amfitrionul am fost absolut uimiți, vocea, repertoriul, apariția artistei fiind absolut încîntătoare și surprinzătoare. Tocmai lansase un prim album, dacă nu mă înșel, iar din acea clipă a devenit o adevărată campioană a aparițiilor la casa de discuri Eurostar, singură, alături de Alexandru Jula sau pe diferite compilații. Toate înregistrările sale poartă amprenta harului compozitorului-orchestrator Francisc Reiter, cum se petrec lucrurile și pe albumul de față, asupra căruia vom reveni. Deocamdată, avînd în vedere că interpreta este extrem de discretă, afișînd un bun-simț proverbial, evitînd mondenitățile gratuite, cred că se impune schițarea unui portret, pentru a o cunoaște mai bine pe această artistă remarcabilă. Născută la Cîmpina, este profesoară de limba română la Liceul teoretic ”Traian” din București (absolventă a Facultății de Litere, secția româno-franceză, a Universității din București), nefiind de mirare că nu o dată și-a însoțit cîntecele de inspirate versuri proprii. Fire studioasă și ambițioasă, și-a înscris în impresionantul CV un masterat (”Consiliere în carieră”) la Universitatea Politehnică, este un psiholog cu vădite capacități empatice, coordonator de programe educative, ca și realizatoare de emisiuni de televiziune. Nu numai pe Alexandru Jula și l-a apropiat, prin duete inspirate și apariții comune pe discuri, dar l-a relansat și l-a readus în ochii publicului pe un alt muzician care risca să fie uitat, în ciuda trecutului extraordinar. Este vorba de Constantin Drăghici, căruia i-a consacrat albumul ”La jumătatea vieții” (Eurostar 2014), cu duete și remixări ale unor titluri vechi, dar și biografia pe care a scris-o, ”Constantin Drăghici – a căzut o frunză-n calea ta”.

Și-a șlefuit înzestrările native cu primii săi profesori de muzică, la Cîmpina, a abordat cu egal talent muzica folk sau cea corală (a activat un timp în faimosul cor ”Song”), s-a pregătit la Școala populară de artă din Ploiești cu Cornel Irimia și apoi la cea din București cu compozitorul Ionel Tudor. Rezultatele n-au întîrziat să apară și Ioana Sandu a devenit încet-încet una din interpretele foarte solicitate pentru concerte, emisiuni radio-TV, diverse evenimente, discuri. Am fost alături de ea în numeroase spectacole, emisiuni de televiziune, lansări de discuri și pot depune mărturie: este o adevărată profesionistă, de mare seriozitate și determinare. Grăitor este faptul că ea s-a apropiat cu egal succes și de romanță, gen muzical extrem de dificil, ce presupune o trăire specială, pasiune și temperament special. Astfel, a fost prezentă la ultimele două ediții ale tradiționalului festival ”Crizantema de aur” de la Tîrgoviște, intrînd în palmares cu ambele melodii din finala concursului de ”Creație”, semnate de Ionel Bratu Voicescu, respectiv Francisc Reiter.

Albumul de față continuă o preocupare materializată anterior în anul 2013 prin colecția ”Șlagăre internaționale”, tot la casa de discuri Eurostar. De această dată putem vorbi de un ”pod de melodii” româno-latino, beneficiind de orchestrațiile, mixajul și masterizarea semnate de Francisc Reiter. În acest dialog la distanță, între piesele cîntate în limba spaniolă (de unde și titlul bilingv) se strecoară o singură melodie dinafara acestui spațiu și anume celebra ”Volare”, cu care legendarul compozitor-interpret Domenico Modugno a triumfat la festivalul cîntecului italian de la Sanremo în 1958. Practic piesele hispanice alternează cu compozițiile lui Francisc Reiter, intercalîndu-se doar un singur cîntec purtînd semnătura lui Mircea Andreescu. Între piesele de limbă spaniolă ascultăm cu mare plăcere, în versiuni impecabile, titluri celebre lansate de Julio Iglesias, Gipsy Kings sau nemuritorul ”Besame mucho”( ”Sărută-mă, sărută-mă mult/ Ca și cum în seara asta ar fi pentru ultima oară…”), cîntec absolut fabulos. Chiar și abordarea lor este o dovadă de curaj din partea solistei, pentru că mulți vor fi tentați să o compare cu interpretările originale, dar, spre cinstea ei, iese cu fruntea sus din aceste alăturări onorante.

Iubitorii muzicii ușoare așteaptă cu nerăbdare fiecare nou disc al Ioanei Sandu și sînt răsplătiți de cel puțin o dată pe an prin apariții de mare calitate, filigranate cu minuție și respect față de sine, față de muzică și față de public. Cînd citiți aceste rînduri țineți în mînă un asemenea album. Ascultați-l cu inima, bucurați-vă de el și mai ales de faptul că avem asemenea voci de mare calitate!

         Octavian URSULESCU

Dj

Noi cei din echipa 23h Events facem eforturi pentru a mentine informatiile din paginile furnizorilor actualizate.
Rareori pot aparea inadvertente sau greseli de tipar.
Dorim sa-ti oferim cea mai buna experienta si te provocam sa ne semnalezi informatii eronate sau neactualizate prin live chat sau utilizand formularul de contact

Rating: 4.6/5. From 125 votes.
Please wait...
%d bloggers like this: