Voalul miresei este un accesoriu purtat de mirese din diverse culturi, cu semnificatii stravechi, reprezentand un obicei care dainuie inca din Antichitate, fiind inca respectat de foarte multe mirese, care aleg sa poarte modelul de voal care le reprezinta.
Istoria voalului de mireasa
O semnificatie comuna in mai multe culturi este aceea ca voalul protejeaza mireasa de spiritele rele.
Se considera ca obiceiul ca mireasa sa poarte voal in ziua nuntii a aparut in Roma Antica, cand oamenii credeau ca spiritele rele erau atrase de mireasa, astfel pentru a o apara ii acopereau fata cu acest accesoriu.
In Evul Mediu, voalul era folosit de mirese in acelasi scop, pentru a fi protejate de ochiul raului, dar reprezenta si un simbol al puritatii, castitatii si modestiei. In plus, in semn de autoritate in fata femeii, doar barbatul avea dreptul sa ridice voalul de pe fata miresei.
O alta interpretare a aparitiei voalului este accea care explica ca acest obicei ar fi avut legatura cu nuntile aranjate de parinti.
Mirele negocia casatoria cu tatal fetei, iar acesta putea sa vada chipul fetei doar in ziua casatoriei, cand ii ridica voalul, iar daca aceasta era sau nu pe placul lui sau viceversa nu mai conta.
In ziua de azi, purtarea voalului este mai mult simbolica, sugerand misterul miresei si un look elegant.
In cazul in care te-ai decis sa porti un voal minunat in ziua nuntii, bineinteles ca trebuie sa alegi dintr-o multitudine de modele, asa ca poti afla din randurile de mai jos cate tipuri sunt si care ar fi voalul perfect pentru tine.
Tipuri de voal
Exista o varietate mare de modele de voaluri, folosindu-se materiale diverse pentru crearea lor: sifon, dantela, organza, tulle etc, fiecare dintre ele cu o textura si grosime diferita.
In plus, ornamentatia poate fi realizata din dantela, perle, broderie, strasuri, margele etc.; pot avea culori pastelate ca verde menta, albastru sau roz.
Poate fi format dintr-un singur strat, din doua sau mai multe straturi, iar primul strat care este de regula mai scurt poate fi asezat pe fata miresei, celelalte straturi vor cadea pe spate.
Exista o clasificare a voalurilor de mireasa in functie de lungime.
Scurte
- Rusesti sau frantuzesti, acestea sunt formate din mai multe straturi si pornesc din partea superioara a capului, cazand pe fata, acoperind doar ochii. Sunt specifice mireselor avangardiste, cu fata rotunda, care poarta rochii vintage sau simple, dar cu linii elegante.
- Blusher este un model de voal voluminos, care acopera atat partea din fata cat si partea din spate a capului miresei, ajungand pana la umeri si pana in dreptul barbiei. Este potrivit pentru miresele cu fete inguste.
- Scurt este un model potrivit oricarei forme faciale, exceptand fetele foarte alungite, caracterizat prin lungime pana in zona omoplatilor.
- Electrizat, este o varianta de voal scurt, format din mai multe straturi din tulle, potrivit pentru orice forma a fetei.
Medii
- Principal sau stratificat, acesta cade atat in fata, cat si in spate, fiind mai scurt in partea din fata, unde se si deschide, ajungand pana in talie. Este ideal pentru rochiile stil printesa sau pentru cele cu decolteu tip barca sau inima.
- Modelul “pana la coate” prezinta un voal dintr-un strat sau doua straturi, ajungand pana la coate sau cel mult pana in talie.
- Modelul “pana la varful degetelor” este similar cu cel “pana la coate”, dar lungimea lui este pana la jumatatea coapsei, atunci cand mireasa tine voalul cu degetele si bratele sunt in repaus.
- Mantilla, este un model specific Spaniei, care porneste din partea superioara a capului miresei, unde este fixat cu un pieptane si cade pe umeri, incadrand fata. Este recomandat pentru fetele rotunde, caci are efectul de a subtia fata.
Lungi
- Chapel/Capela este printre cele mai formale modele, potrivit pentru fetele patrate si rotunde, fiind format dintr-un strat care acopera fata si un alt strat care depaseste lungimea rochiei cu 10 centimetri. Acest model poate inlocui cu succes rochiile de mireasa cu trena.
- Catedral este o varianta eleganta, preferata de multe mirese, perfecta pentru orice forma a fetei, fiind un voal din unul sau doua straturi, care are o lungime de 2 metri jumatate.
- Regal este modelul specific nuntilor regale, avand o lungime intre 3-6 metri, potrivit pentru orice forma a fetei, pentru orice statura.
- Exista si modelul Waltz, care este format dintr-un singur strat si ajunge pana aproape de glezna. Se numeste asa pentru ca este usor de purtat si se poate dansa vals, dar cu toate acestea este un model care nu prea se mai poarta in prezent.
Pentru a alege voalul potrivit trebuie sa ai deja rochia de mireasa, sa stii ce coafura vei purta in ziua cea mare si in plus sa alegi in functie de stilul tau, de forma fetei si statura, pentru ca acest accesoriu sa te puna si mai mult in valoare.