Căsătoria reprezinta o nouă etapă importantă din viața oricărui cuplu, având numeroase implicații pe plan social și emoțional. Fiind un eveniment de suflet atât pentru cuplu, cât și pentru întreaga familie, nunta trebuie organizată într-o manieră eficientă și responsabilă.
În acest context, stresul și emoțiile se resimt asupra mirilor, mai ales în etapa de planificare a acestei zile deosebite pentru ei.
SUMAR
- Ce aspecte trebuie luate în calcul la realizarea bugetului de nuntă?
- Ghid de planificare a bugetului
- Locația nunții
- Servicii foto și video
- Muzica aleasă (orchestră, dj, artiști)
- Vestimentația
- Invitații și decorațiuni nuntă
- Concluzii
Primul pas în planificarea unei nunți este stabilirea bugetului, dar mirii trebuie să se documenteze foarte bine înainte de orice alegere legată de organizare.
În multe cazuri, cuplul își setează de la bun început o imagine asupra modului în care se va derula evenimentul. Însă, pot întotdeauna să apară lucruri neprevăzute pe care nu le-au avut în vedere încă din etapa de planificare.
Din acest motiv, realizarea unui plan de cheltuieli diminuează semnificativ riscul de a pierde bani inutil sau de a acumula datorii pentru căsătorie.
Pentru a fi mai usor de urmarit bugetul dar si pentru a nu uita ceva am realizat intr-un Excel Google un planificator pe care il poti adauga in contul tau Google Drive sau copia pe calculator / telefon.
Am precompletat cateva din produsele si serviciile necesare organizarii nuntii, mai departe aveti liber sa completati cu tot ce va este necesar.
În acest articol, veți descoperi informații utile despre modul de planificare a bugetului pentru acest eveniment important, care să vă ajute să vă formați o opinie corectă despre cât costă o nuntă în 2021.
Ce aspecte trebuie luate în calcul la realizarea bugetului de nuntă?
La stabilirea bugetului de nuntă sunt implicați numeroși factori cheie care vizează anumite detalii importante pentru miri, acestea având o semnificație aparte (spre exemplu, tematica nunții, muzica aleasă etc.). Cu toate acestea, mirii trebuie să acorde maximă atenție:
- Stabilirii sumei maxime pe care o pot utiliza pentru organizarea întregului eveniment;
- Amplitudinii evenimentului și numărul de invitați;
- Calculării cheltuielilor cu locația aleasă și tot ce derivă – chirie, meniuri etc.;
- Divizării celorlalte cheltuieli pe categorii, începând cu cele prioritare (spre exemplu, serviciile foto si video);
- Alocării unei rezerve de 10% din buget pentru eventualele aspecte neprevăzute.
Ghid de planificare a bugetului
În funcție de tematica sau idealul de nuntă al mirilor se poate începe efectiv planificarea bugetului de nuntă. Prioritare sunt preferințele mirilor în privința tipului de nuntă dorit, mai precis: nuntă tradițională, cu numeroși invitați, eveniment restrâns cu familia și prietenii apropiați, o locație specială sau momente artistice deosebite.
Plecând de la aceste informații, se realizează o documentare despre disponibilitatea furnizorilor de servicii, durata întregii organizări și lista de invitați pentru a avea o schiță privind destinația primelor cheltuieli.
Un aspect esențial ce trebuie avut în vedere este legat de data nunții și ora de recepție. În majoritatea situațiilor, acestea influențează bugetul de nuntă. Spre exemplu, în lunile de vară au loc cele mai multe nunți, fapt pentru care furnizorii de servicii își măresc tarifele. Dacă nunta se dorește a avea loc într-o zi de sâmbătă, în sezon estival, cu siguranță acest lucru va conta la planificarea bugetului.
La întrebarea Cat costa o nunta in 2021?, un răspuns clar nu există, fiecare nuntă fiind realizată conform cerințelor mirilor. Însă, pentru o mai bună imagine în privința cheltuielilor ce alcătuiesc bugetul de nuntă, regăsiți în rândurile următoare elementele cheie necesare în planificarea acestui eveniment.
Locația nunții
În cele mai multe cazuri, mirii aleg ca nunta să se desfășoare într-o sală de evenimente. Însă, dacă există preferințe pentru organizarea unei nunți în aer liber (terasă, grădină etc.), în mod cert trebuie să existe și un fond financiar pe măsură.
În privința cheltuielilor, aici se iau în calcul:
- Notorietatea localului;
- Numărul de invitați;
- Tipul de meniu;
- Facilitățile acordate de local (spre exemplu, opțiune de cazare, lumini și sonorizare etc.)
Meniul de nuntă reprezintă unul dintre elementele cheie din organizarea unei nunți, fapt pentru care o bună parte din buget este alocat acestuia. De obicei, meniul este oferit de către locația evenimentului, însă și la acest capitol este necesară o atenție, deoarece costurile pot fi influențate de:
- Tipul preparatelor;
- Tipul de servire (standard, bufet etc.)
- Facilitățile acordate de restaurant.
Costurile alocate meniului de nuntă se stabilește ținându-se cont de numărul invitaților. În cele mai multe restaurante, meniul de nuntă prezintă un tarif de persoană, iar acesta se poate regăsi în intervalul 50-80 euro/pers. Un tarif mediu pentru un meniu de nuntă variază între 60 si 70 euro, fiind incluse și băuturile.
În acest context, dacă există o estimare a numărului de oaspeți la eveniment, puteți deduce dacă suma pentru meniu acoperă schița inițială privind numărul de invitați.
Servicii foto și video
Pentru a beneficia de cele mai bune servicii foto și video, primul pas este să vă documentați printre cunoștințe despre fotografii cu care au colaborat la evenimentele lor.
Este important să aveți în vedere experiența și talentul fotografului pentru a beneficia de cele mai frumoase și creative imagini, care să exprime fiecare moment și emoție unică.
Prin urmare, înainte de orice decizie, se recomandă să verificați și portofoliul de clienți. Pentru servicii foto și video complexe, tariful poate varia între 400 și 1000 de euro, însă acesta poate crește dacă sunt și alte cerințe speciale.
Muzica aleasă (orchestră, dj, artiști)
Nu există petrecere de nuntă fără o atmosferă oferită de o muzică deosebită. Aceasta este primordială la acest tip de eveniment, fiind cea care dă tonul la distracție și voie bună. Se recomandă ca la alegerea stilurilor muzicale să se acorde atenție și preferințelor invitaților în materie de muzică.
O bună opțiune este alegerea unei formații de nuntă care să aibă în repertoriu toate genurile muzicale, asigurând astfel o diversificare a momentelor artistice pe toată durata evenimentului. În contextul în care le comunicați din timp preferințele muzicale, cu siguranță soliștii vor reuși cu succes să se plieze dorințelor dvs. în materie de muzică.
Tarifele variază atât în funcție de cerințe (genuri muzicale, durata programului, momente artistice etc.), cât și de notorietatea formației alese.
Vestimentația
Când vorbim de vestimentația de nuntă, preferințele mirilor sunt variate. Pentru doamne, rochia de mireasa reflectă personalitatea și stilul personal, fiind o declarație de stil și rafinament stilistic. Totodată, costumul de mire trebuie ales cu mare atenție pentru o apariție corectă, rafinată și potrivită personalității și fizionomiei sale.
În funcție de buget, mirii se orientează din timp (6-9 luni înainte) pentru a-și găsi ținuta perfectă. Spre exemplu, cerințele privind rochia de mireasă variază destul de mult, fapt pentru care se regăsesc numeroase variante de rochii, cu prețuri diferențiate.
Invitații și decorațiuni nuntă
Pentru invitatii nunta, costurile sunt influențate de modelul și maniera de execuție (caligrafie, materiale calitative, accesorii handmade etc.). Acestea se pot încadra în intervalul 1-10 euro/ invitație, tariful fiind influențat și de complexitatea cerințelor dvs.
În privința decorațiunilor de nuntă, primordiale sunt:
- Buchetele de flori pentru mireasă și nașă;
- Aranjamentele florale pentru locație;
- Mărturii;
- Alte aranjamente speciale.
Concluzii
Realizarea bugetului de nuntă este o prioritate pentru organizarea eficientă a evenimentului. Este esențial să gestionați rațional resursele financiare după o planificare minuțioasă a bugetului, astfel încât să aveți garanția unui eveniment reușit din toate punctele de vedere.
În acest context, echipa 23h Events pune la dispoziție numeroase produse și servicii necesare în organizarea nunții, adaptate conform cerințelor dvs.