Cu toate că dragostea este o limbă universală, iar nunta marchează o nouă etapă din viața cuplului (indiferent de locul unde se desfășoară), paleta de obiceiuri de nunta variază de la o țară la alta. În orice caz, nunțile reprezintă o ocazie cu totul specială, menită să celebreze dragostea și fericirea cuplului.
SUMAR:
De ce merită să incluzi obiceiuri de nunta?
Ce obiceiuri de nunta regăsim în întreaga lume?
Deși unele obiceiuri de nunta înglobează mii de ani de istorie și au o logică, altele sunt mai puțin obișnuite. Cert este că cele mai multe obiceiuri de nunta au rolul de a aduce noroc și prosperitate în viața celor doi îndrăgostiți.
De ce merită să incluzi obiceiuri de nunta?
Fiecare comunitate este caracterizată de tradițiile și obiceiurile unice de nunta, transmise de la o generație la alta, ele fiind realizate din diverse motive. În timp ce unele obiceiuri au rolul de a alunga răul și de a aduce noroc, altele sunt săvârșite în cinstea religiei.
Multe dintre obiceiuri permit crearea unor experiențe memorabile în această zi specială, prin prisma faptului că prezintă un simbolism profund. Adaptate în funcție de zona geografică sau chiar familie, obiceiurile de nunta capătă caracter de ritualuri.
Chiar dacă aceste obiceiuri nu mai sunt la fel de esențiale ca în generațiile anterioare, industria nunților încurajează cuplurile să le integreze pe cele care rezonează cu ei, întrucât nunțile sunt astăzi privite ca o călătorie individuală a celor 2 parteneri.
Indiferent de ce obiceiuri de nunta vrei să incluzi, 23h Events vine în sprijinul tău cu o gamă variată de produse și servicii menite să îți garanteze succesul evenimentului. Beneficiind de îndrumare și sprijin în diverse aspecte ale organizării, cu siguranță vei putea planifica nunta într-un mod mult mai sigur, eficient și fără stres.
Ce obiceiuri de nunta regăsim în întreaga lume?
Suedia
În Suedia, miresele nu vor purta voal sau diademă, ci vor alege întotdeauna o coroniță deosebită de flori. Regăsită adesea în multe civilizații, coroana de flori poartă o semnificație cu adevărat puternică.
În cultura suedeză, coronițele de flori au fost mult timp un simbol al renașterii și fertilității. Provenind din perioada antică, coroana de flori include și o crenguță cu frunze de mirt, care sugerează inocența.
Maroc
Cu toate că cei mai mulți dintre noi suntem epuizați doar după o singură zi de nuntă, în Maroc, petrecerile de nuntă durează și o săptămână. Presărate cu ceremonii înainte de nuntă, ritualuri de pregătire și o celebrare grandioasă în ziua nunții, nunțile marocane sunt pline de semnificații.
La începutul săptămânii, mireasa obișnuiește să meargă la hamam pentru a marca începutul unui nou capitol din viața ei. Alături de prieteni și rude, viitoarea mireasă va petrece timp de calitate într-o saună tradițională pentru a marca ritualul de purificare de dinainte de nuntă.
În aceeași săptămână, mireasa va avea o petrecere cu henna, unde fiecare participant va fi tatuat pe mâini și picioare. După acest răsfăț, vor sărbători neîntrerupt înainte de ziua nunții, pe parcursul zilei nunții și după aceasta cu mult dans.
Coreea de Sud
În Coreea de Sud, căsătoria reprezintă în esență unirea a două familii, decât unirea a două persoane. Unul dintre obiceiurile de nuntă specifice ceremoniei de căsătorie sud-coreeană constă în faptul că mirele oferă soacrei sale o gâscă din lemn. Gâștele simbolizează câteva virtuți:
- Gâștele sălbatice păstrează același partener pentru viață. Chiar dacă unul dintre parteneri moare, celălalt nu își va căuta un nou partener pentru tot restul vieții.
- Gâștele sălbatice înțeleg ierarhia și ordinea. Chiar și atunci când zboară, ele mențin structura și armonia.
- Gâștele sălbatice lasă o moștenire. Prin urmare, oamenii ar trebui să lase o mare moștenire pentru descendenții lor atunci când părăsesc această lume.
Japonia
Una dintre cele mai vechi obiceiuri de nunta din Japonia datează din 1600 și presupune o ceremonie de băut sake de la San San Kudo. În loc să schimbe jurămintele de nuntă, mirii și părinții lor sorbesc sake, de 3 ori fiecare, din 3 căni de dimensiuni diferite.
Acest obicei are următoarele semnificații:
- Primul set de înghițituri simbolizează pecetluirea legăturii dintre familii;
- Al doilea set și al treilea set reprezintă ura, pasiunea și ignoranța;
- Ultimele 3 înghițituri presupun eliberarea de defectele anterioare.
Pentru japonezi, 3 este un număr norocos, care reflectă fericirea triplă.
India
În unele zone din India, mireasa participă la ritualul gaye holud, care implică acoperirea întregului corp cu turmeric. Desfășurat, de obicei, la casa miresei, acest ritual este realizat de femeile căsătorite din familia sa, care au rolul de a măcina turmericul cu ajutorul unui mojar și pistil și de a-l aplica pe fața și corpul miresei.
Turmericul este recunoscut pentru proprietățile antiinflamatorii și anti-îmbătrânire, motiv pentru care se crede că acest ritual îi luminează tenul miresei și o protejează pe mireasă de cele rele. De asemenea, obiceiul este considerat un simbol al binecuvântării pentru cuplu și al unei vieți maritale sănătoase. În plus, are rolul de purifica sufletul și corpul înainte de căsătorie.
Germania
Cunoscut sub numele de Baumstamm Sägen, unul dintre cele mai neobișnuite obiceiuri de nunta germana presupune că proaspeții căsătoriți se vor răsfăța tăind un buștean în 2 bucăți cu ajutorul drujbei. Întrucât sarcina este dificilă și necesită efortul a două persoane, Baumstamm Sägen semnifică puterea cuplului de a se confrunta și trece cu brio peste provocările din căsnicia lor.
Fiji
În Fiji, mirele și familia lui obișnuiesc să ofere tatălui miresei un dinte de cașalot pentru a-i cere permisiunea. Deși pare a fi mai degrabă un obicei specific zonelor rurale, acest ritual este abordat în toate zonele Fiji.
Dintele, cunoscut sub numele de tabua, sugerează sacralitatea mariajului. Tabua comunică în esență că deținătorul sau cel care îl oferă apreciază foarte mult caracterul sfânt al acordului sau promisiunii de căsătorie.