Te-ai întrebat vreodată dacă viata de celibatar este cu adevărat ceea ce vrei? Pentru unii viața de celibatar este o alegere, în timp ce pentru alții reprezintă pur și simplu un statut temporar.
Fie că faci parte din prima sau din a doua categorie de oameni, există atât avantaje, cât și dezavantaje ale unei astfel de vieți. În funcție de dorințele și de nevoile tale poți considera că îți este mai bine de unul singur. Sau, din contră, să resimți singurătatea sau chiar nefericirea.
SUMAR
Viata de celibatar – Cu ce dezavantaje te poți confrunta?
Ești pregătit să renunți la viața de celibatar?
Cu toate că viata de celibatar îți aduce independență și libertate, este posibil ca în timp să primești anumite etichete negative din partea celor din jur.
Este adevărat că singurătatea îți poate deschide multe oportunități în care te poți redescoperi. Poti afla lucruri noi despre tine: calități, hobby-uri, competențe etc.. Cu certitudine, este un moment în care te responsabilizezi. Însă, timpul pe care îl acorzi acestei perioade trebuie să fie limitat, astfel este posibil să te obișnuiești cu lipsa de empatie și înțelegere, experimentând chiar anumite stări negative precum anxietate sau depresie.
Mulți nu conștientizează că scopul vieții de celibatar nu este de a te bucura de singurătate, ci de a te regăsi și a defini cine ești și ce îți dorești în plan sentimental.
Viata de celibatar – Cu ce dezavantaje te poți confrunta?
Indiferent că facem referire la bărbați sau la femei, singurătatea reprezintă cel mai mare dezavantaj al unei vieți de celibatar.
Printre alte dezavantaje menționăm:
- presiune socială – toți părinții au așteptări de la copilul lor să se căsătorească și să aibă la rândul lui copii, la o anumită vârstă. Dacă acesta preferă să fie singur, cu siguranță se va confrunta cu multe presiuni sociale pe măsură ce înaintează în vârstă. Cu cât îmbătrânești, cu atât șansele de a avea relație stabilă, care să se îndrepte către o căsătorie scad.
- nivel scăzut de stabilitate – un partener poate ajuta la menținerea unei vieți stabile, contribuind la concentrarea unor eforturi comune. Persoanele singure tind să aibă un nivel ridicat de libertate, însă nu se bucură de un mediu stabil și sigur.
- sentimente constante de tristețe și neîmplinire – cei singuri simt că le lipsește ceva în viața lor, mai ales într-un cerc social în care toți cunoscuți sunt căsătoriți și au o căsnicie fericită și împlinită.
- lipsa unui sprijin emoțional – numeroși oameni sunt destul de nesiguri și au nevoie constant de un umăr pe care să plângă în perioadele dificile ale vieții lor. Cu toate acestea, dacă este singur, persoana nu va avea pe nimeni în acele momente care să-l sprijine emoțional.
- mutatul singur – În lipsa unui partener de viață, sentimentul de singurătate își poate face rapid simțită prezența. Totuși, fiecare persoană este diferită, iar pentru unii este chiar benefic traiul independent.
- risc de izolare socială – cei singuri preferă să-și petreacă timpul acasă, în confortul locuinței lor, în detrimentul ieșirilor cu prietenii. Acest lucru în timp poate duce la o izolare socială.
Ești pregătit să renunți la viața de celibatar?
Orice schimbare în viață reprezintă o provocare. Când vine vorba despre stabilitate și de maturitate al unei relații este important să știi dacă ești pregătit să faci un astfel de pas. De asemenea, trebuie să fii hotărât înainte de a da speranțe, dar să te asiguri că și partenerul sau partenera este în acord cu sentimentele tale. Cea mai bună cale de a afla este discuția deschisă și transparentă. Așadar, nu ezita să abordezi o discuție despre viitor.
De asemenea, există și anumite situații care pot reprezenta o adevărată provocare pentru oricine, din punct de vedere emoțional. Spre exemplu:
- Momentul încheierii unei relații. Poți avea relații de lungă durată sau de scurtă durată, însă o despărțire este un motiv real de tristețe. Dar, înainte de a vedea numai partea goală a paharului, poți avea un moment de reflectare asupra situației actuale. Te poți chiar bucura de clipele de singurătate și de șansa de a te dezvolta pe cont propriu. Totuși, nu uita că și tristețea este un sentiment normal și nu ar trebui să ignori cum te simți.
- Dorința unei relații. Există persoane care preferă traiul în cuplu și fug cât de tare pot de viața de celibatar. Dacă ești una dintre persoane, atunci cu siguranță ai resimțit dorința unui echilibru în viața ta și de a avea un nou start catre o viata responsabila si stabila.
Momentele de singurătate și de liniște sunt cele mai bune pentru a-ți pune gândurile în ordine. Fiecare persoană a trăit anumite experiențe și are un bagaj emoțional în spate. Însă, valorifică singurătatea pentru a te redescoperi și învăța despre tine.
Viata de celibatar poate avea avantajele ei, libertate, independență, însă dezavantajele sunt cele care se evidențiază și își pun amprenta asupra calității vieții tale.