Cununia civila este un moment deosebit pentru orice cuplu, aceasta reprezentând dovada legală a legăturii dintre doi îndrăgostiți. Atât ceremonia religioasă, cât și cununia civila sunt 2 momente cu o mare însemnătate pentru miri. Din acest motiv, întreaga organizare a evenimentului trebuie realizată minuțios, fiind luate în considerare toate aspectele, astfel încât experiența aceasta să fie una inedită și memorabilă.
SUMAR
Ce aspecte trebuie avute în vedere la organizarea cununiei civile?
Ce pregătiri sunt necesare pentru a avea siguranța unui eveniment de succes?
Ce acte sunt necesare pentru căsătoria civilă?
Căsătoria reprezintă uniunea a doi oameni îndrăgostiți, care doresc să-și demonstreze loialitatea și iubirea necondiționată unul față de celălalt pentru tot restul vieții. Prin urmare, contextul în care se desfășoară aceasta trebuie să reflecte dorințele și valorile prețuite ale cuplului, indiferent că este vorba despre tradiții, locație, tematică, ambianță etc.
Ce aspecte trebuie avute în vedere la organizarea cununiei civile?
Pregătirea pentru cununia civila trebuie efectuată din timp, mirii având responsabilitatea de a planifica în detaliu evenimentul, pentru ca totul să decurgă potrivit așteptărilor.
Pornind de la fixarea datei, stabilirea bugetului, selectarea ținutelor, până la petrecerea pentru cununie, întreaga organizare implică atenție, eforturi și resurse financiare.
Însă, primordial este ca mirii să beneficieze de un suport extern în ceea ce privește organizarea evenimentului.
Este important ca echipa cu care cuplul va colabora să le ofere sfaturi prețioase și să-i ghideze pe miri în această planificare minuțioasă. În acest context, 23h Events vine în sprijinul acestora cu numeroase soluții necesare pregătirii cununiei și a nunții, în ansamblul ei. Beneficiind de suportul lor, evenimentul va putea fi planificat mult mai rațional și eficient, iar rezultatele vor fi pe măsura așteptărilor.
Căsătoria civilă este un moment emoționant pentru miri, din acest motiv planificarea ei trebuie realizată pas cu pas. Chiar dacă cununia civilă este de scurtă durată, cuplul trebuie să fie conștient că sunt necesare anumite pregătiri și în acest sens.
Ce pregătiri sunt necesare pentru a avea siguranța unui eveniment de succes?
Printre principalele direcții de acțiune pe care mirii trebuie să se concentreze în organizare menționăm:
- Fixarea datei cununiei civile și pregătirea dosarului cu documente necesare oficierii căsătoriei;
- Stabilirea locației unde se va desfășura petrecerea de cununie civila și tematica dorită. (Locația trebuie să reflecte stilul personal al mirilor și să se alinieze gusturilor lor culinare. În funcție de bugetul alocat, pot fi organizate programe artistice, un cocktail-bar sau chiar momente deosebite de care să se bucure toți participanții);
- Alegerea de invitatii nunta deosebite (în cazul unui eveniment personalizat) și aranjamente florale pentru locație;
- Selectarea unor furnizorii profesioniști de servicii foto și video;
- Alegerea unui buchet de mireasa potrivit;
- Planificarea meniului servit la starea civilă (platouri cu gustări sărate și dulci, șampanie și alte băuturi etc.);
- Optarea pentru un model potrivit privind rochia de mireasa (ținuta trebuie aleasă ținând cont de personalitatea miresei și farmecul ei personal. Găsirea unui model potrivit de rochie sau costum de mire implică timp. In acest context, vestimentația mirilor trebuie să fie impecabilă).
Acestea sunt doar câteva dintre aspectele prioritare ce necesită a fi discutate și soluționate.
Alegerea datei căsătoriei civile și contactarea instituției oficiale – Aspecte cheie în organizarea evenimentului
În cele mai multe cazuri, mirii aleg ca într-o singură zi se desfășoare toate momentele (ceremonie religioasă și cea civilă). Însă, se observă o tendință a cuplurilor în planificarea ambelor evenimente la o dată diferită.
În mod cert, sunt păreri pro și contra pentru fiecare dintre aceste opțiuni. Însă, data potrivită este aleasă ținând cont de preferințele mirilor și de maniera în care își doresc să decurgă aceste momente importante din viața lor.
De reținut este că oficierea căsătoriei la sediul Stării Civile se desfășoară în orașul de domiciliu al unuia dintre miri și implică pregătirea în prealabil a unor documente. În general, data aleasă pentru cununie este decisă în urma consultării programului Stării Civile.
Numeroase cupluri aleg o zi de weekend pentru desfășurarea evenimentului. Astfel, toți cei apropiați să le fie alături în acest moment deosebit. Tinând cont de opțiunile mirilor și de disponibilitatea ofițerului de stare civilă responsabil cu oficierea căsătoriei se va selecta data potrivită pentru desfășurarea evenimentului.
Ce acte sunt necesare pentru căsătoria civilă?
Organizarea din punct de vedere legislativ este esențială pentru o bună desfășurare a cununiei. Astfel, actele pentru cununia civila sunt prioritare și ele trebuie depuse cu minim 10 zile (maxim 14) înainte de data oficierii căsătoriei.
Documentele necesare pentru încheierea căsătoriei sunt:
- Acte identitate valabile ale ambilor soţi – original și copie;
- Certificatele de naștere ale viitorilor soți – original și copie;
- Certificate medicale prenupțiale – eliberate de medic;
- Declarația de căsătorie;
- 2 timbre fiscale;
- Documente care atestă desfacerea căsătoriilor anterioare (dacă este cazul).
Important de menționat este faptul că se poate oficializa căsătoria și în afara sediului Stării Civile, însă în condițiile prevăzute în legislație.
Concluzii
Cununia civila este un moment special pentru viitori soți și creează numeroase amintiri frumoase.
Este adevărat că pentru un eveniment reușit este nevoie de o pregătire în prealabil, însă având alături persoanele potrivite cu siguranță întreaga organizare va fi realizată eficient și într-o notă optimistă. Pentru miri, „marele” DA reprezintă un eveniment memorabil, unic din viața lor. Astfel este nevoie de un ajutor extern în organizarea acestei ceremonii speciale. În acest sens, 23h Events oferă mirilor multiple produse și servicii necesare pentru ca mirii să aibă certitudinea unui eveniment de succes.