Planificarea oricarei casatorii presupune stabilirea a doua aspecte esentiale: tipul de ceremonie si tema nuntii. Abia apoi va veti orienta in combinarea diverselor idei, obiceiuri si superstitii de nunta.
Este important sa alegeti de la bun inceput care sa fie tipul ceremoniei, daca le vreti pe ambele, in aceeasi zi sau nu. Optati pentru o tema reprezentativa, care sa defineasca relatia si iubirea voastra.
Exista doua tipuri de casatorie: casatoria in fata legii si casatoria in fata lui Dumnezeu.
In functie de dorintele si credintele vostre, puteti sa realizati ambele genuri de cununii, in aceeasi zi sau in zile diferit. La fel de bine puteti organiza doar o cununie civila.
In cazul cununiei religioase ortodoxe aveti nevoie si de certificatul de casatorie pentru a putea sa va uniti spiritual in cadrul bisericii de care apartineti.
Cununia religioasa
Este momentul special, unic, in care cuplurile indragostite aleg sa isi uneasca destinele in fata lui Dumnezeu, in cadrul unei biserici, specifice religiei careia apartin (ortodoxa, catolica etc.).
Cununia religioasa este definita printr-un ritual strict in functie de biserica religiei din care face parte cuplul. De regula, mireasa se imbraca in alb si insotita de ginere, nasi si familie merg la biserica, unde are loc Taina Casatoriei. Mirii primesc acordul lui Dumnezeu pentru crearea unei familii.
In cadrul cununiei religioase ortodoxe, tinerii trebuie sa fie insotiti de nasi. Nasii sunt un cuplu casatorit pe care viitori miri si-i aleg drept indrumatori spirituali, care vor fi alaturi de finii lor si-i vor ajuta cu sfaturile si priciperea lor.
Cununia civila
Acest tip de casatorie presupune incheierea unei familii, in baza legii, prin semnarea unui act in care indragostitii isi dau acordul pentru unirea lor legala.
Cununia civila are loc la oficiul starii civile, iar regulile nu urmeaza un tipar foarte strict. Cei doi tineri se pot imbraca cum doresc, pastrand totusi o tinuta decenta, de bun gust, de regula alegand o vestimentatie clasica, eleganta. Nu este obligatoriu, de multe ori tinerii adopta stilul casual pentru aceasta ceremonie.
Tinerii sunt insotiti de doi martori care vor semna si ei. De asemenea, sunt insotiti si de familie, prieteni apropiati sau rude. Cu totii vor sarbatori impreuna casatoria civila a celor doi tineri.
In urma acestui tip de casatorie, tinerii vor primi un certificat care atesta casatoria lor in fata legii.
Casatoriile simbolice
Acestea reprezinta varianta pentru cei care nu tin neaparat sa se uneasca spiritual dupa o anumita credinta. Ceremoniile pot imbraca orice forma doreste cuplul, pot fi organizate in functie de dorintele lor.
Se mai numesc si ceremonii umaniste pentru ca urmeaza ideile reprezentative ale personalitatii cuplului. Pot fi amuzante, originale, pot imprumuta obiceiuri care va plac cel mai mult (rochia alba, verighete, tort etc.). Pot avea loc in locuri inedite, dar nu au o valoare legala, de aceea este bine sa fie precedate sau urmate de o casatorie civila.
Tema nuntii voastre
Dupa ce ati ales tipul nuntii, puteti configura si tema care va defini ceremonia si petrecerea, apeland la diverse elemente de stil: chic, naturale, clasice, romantice, elegante, vintage etc.
Dupa ce ati stabilit tema nuntii, trebuie sa fiti atenti ca in organizarea diverselor detalii sa urmariti aceeasi linie a stilului ceremoniei; decorurile sa se potriveasca cu restul elementelor: culori, flori, vestimentatie, coafura, machiaj, invitatii de nunta, restaurant, muzica etc.
Stiind ceea ce va doriti cu adevarat, alegand ce fel de casatorie vreti sa faceti, daca le vreti pe amandoua odata sau nu, oferind o tematica nuntii, atunci organizarea va prinde un contur si totul va fi mult mai simplu de pus la punct.