Superstitii pentu ziua nuntii 2

Superstiţii pentu ziua nunţii – Ce spun tradiţiile?

Fiecare eveniment se desfăşoară după anumite tradiţii şi obiceiuri… şi nu există eveniment în care să nu fie acolo o bunicuţă care să ne atenţioneze că “nu e bine să faci asta” sau  “va merge rău dacă faceţi aşa”. Aşadar, pentru evitarea unor astfel de vorbe, iată câteva din superstiţiile care se întâlnesc la nunta, mai ales în zona rurală.

Unul dintre cele mai auzite supersiţii este legat de buchetul de mireasă. Florile care îl alcătuiesc au diferite semnificaţii. Se spune că dacă în buchet se găseşte mărgăritar, vor fi doar lacrimi în căsnicie. Dacă buchetul are un aspect curgător, iaraşi căsnicia va fi umbrită de lacrimi.

O altă superstiţie este legată de rochia de mireasă. Orice bunicuţă ar spune că dacă mirele va vedea rochia alesei lui înainte de nuntă, cuplul va avea ghinion în căsnicie. Această superstiţie îşi are originile în vremuri îndepărtate, în care nunţile erau în cea mai mare parte aranjate, iar taţii fetelor, temându-se că fata lor va rămâne nemăritată nu îl lasă pe mire să o vadă pe mireasa până în ziua nunţii.

Pe talpa pantofului miresei îşi trec numele toate fetele necăsătorite. În unele zone fiecare domişoară trebuie să-şi scrie numele cu mâna ei, în alte părţi mireasa este cea care va scrie numele pe pantof. După ce nunta se termina, mireasa trebuie să verifice talpa pantofului, iar numele care s-a şters de pe aceasta semnifică numele următoarei mirese.

În unele zone se spune că întâlnirea a două mirese la biserică aduce ghinion. Dacă una dintre mirese vede o altă mireasă la biserică va trebui să se ascundă pentru a evita întâlnirea. Dacă totuşi se produce întâlnirea, acestea trebuie să facă schimb de agrafe pentru a anula ghinionul.

Perlele sunt interzise în ziua nunţii… bineînţeles dacă le poartă mireasa. Chiar dacă perlele semnifică rafinament şi bogăţie, se spune că dacă mireasa le poartă în ziua nunţii va avea parte de ghinion în căsnicie, perlele aducând lacrimi.

Superstitii pentu ziua nuntii 1

La ţară, se spune că dacă doi fraţi se căsătoresc în acelaşi an, cel din urmă va suferi în căsnicie, iar aceasta nu va rezista. Chiar dacă peste ocean este chiar o modă ca fraţii să se căsătorească chiar în aceeaşi zi, în România se pare că nu este văzut la fel de bine un astfel de eveniment.

Mireasa nu are voie sa probeze voalul cât timp este îmbrăcată în rochie de mireasă. Voalul şi rochia de mireasă vor fi purtate împreună doar în ziua cea mare. Motivul ar fi acela că nu va fi o căsnicie de durată. Tot legat de voal, tradiţiile spun că este bine să porţi voalul de la o altă mireasă în ziua nunţii pentru a avea noroc toată viaţa.

Tot tradiţia spune că mireasa trebuie să poarte ceva vechi, ceva împrumutat, ceva nou şi ceva albastru. Lucrul vechi poate fi o brăţară pe care o porţi de mulţi ani, voalul poate fi obiectul împrumutat. Rochia de mireasă să fie lucrul cel nou, iar obiectul albastru poate fi un accesoriu sau un detaliu la rochia de mireasă.

Nunţile nu ar trebui făcute marţea, mai ales marţi 13. Această zi se spune că este nefastă în orice caz, nu doar pentru nunţi. În România nunţile se fac, de obicei, în weekend, când toată lumea este disponibilă, însă cei care vor să iasă în evidenţă pot alege orice zi a săptămânii.

Vremea este foarte importantă în ziua evenimentului, mai ales dacă petrecerea este în aer liber. Se întamplă însă ca vremea să nu fie cum se aşteapta mirii şi poate ploua. Însă ploaia nu trebuie percepută ca ceva negativ. În unele culturi, ploaia este sinonimă și cu fertilitatea, probabil datorită importanței sale în creșterea fiecărei ființe vii. Pe lângă asta, în tradiţiile autohtone ploaia semnifică şi bogăţie, belşug.

Superstitii pentu ziua nuntii 3

Cu toate că multe persoane nu sunt superstiţioase, totuşi aceste superstiţii sunt ţinute cu multă credinţă în multe zone ale ţării. Multe dintre ele au, probabil, un sâmbure de adevăr.

Rating: 5.0/5. From 3 votes.
Please wait...

11 thoughts on “Superstiţii pentu ziua nunţii – Ce spun tradiţiile?”

 1. Câteva dintre superstiții le știu și eu de la bunica mea, probabil ca fiecare superstiție are un mic sâmbure de adevăr!

  No votes yet.
  Please wait...
 2. Denis Buzoianu

  Nu am tinut cont de superstitii! Am organizat o si am facut tot ce am crezut eu de cuviință.

  No votes yet.
  Please wait...
 3. Oana Cristina Panait

  Ceva albastru am uitat să port, în rest cred că le-am respectat…

  No votes yet.
  Please wait...
 4. Nu tin cont de superstitii eu îmi ghidez viata dupa bunul plac!

  No votes yet.
  Please wait...
 5. Andreea Tanasa

  Eu nu am tinut cont de superstitii, ba chiar am purtat cercei cu perle ot ca sunt ffff frumoase. Daca ne-am lua dupa superstitii nu am mai face nunta de frica

  Rating: 5.0/5. From 1 vote.
  Please wait...
 6. AL SAMMAN MARIA

  chiar sunt superstiți eu nu cred în ele

  No votes yet.
  Please wait...
 7. Oare chiar sunt adevărate aceste superstiții? Eu zic sa facem organizam nunta dupa placul sufletului ☺️

  No votes yet.
  Please wait...
 8. Cred in superstiții, cred că au puțin adevăr în ele, că de nu ar fi, nu s . ar mai povesti … exact așa cum este zicala .

  No votes yet.
  Please wait...
 9. Eliza Diana Maria

  Chiar sunt superstiții. Poate au un mic adevăr în ele dar eu prefer sa nu cred foarte mult în ele.

  No votes yet.
  Please wait...
 10. Ioana Enache

  Chiar ca sunt superstitii. Eu am fost impreuna cu sotul si am cumparat rochia 😁 iar aceasta a fost cu perle. Avem 5 ani de la casatoria religioasa si suntem o familie fericita, cu un baietel minunat si cu o fetita mult indragita si asteptata care se va naste la anul 😍

  No votes yet.
  Please wait...
 11. Elena Larisa Voicescu

  Un sâmbure de adevăr sigur exista. Și eu sunt de fel superstițioasă 😘😘

  No votes yet.
  Please wait...

Scrie un comentariu

%d bloggers like this: