Modul în care se organizează și se desfășoară o nuntă a evoluat foarte mult de-a lungul anilor, acesta fiind influențat de stilul de viață al oamenilor, de tendințe și de preferințele acestora.
Una dintre regiunile țării cu numeroase traditii de nunta este Moldova, fiind păstrate și astăzi multe datini străvechi care fac trimitere la conceptul de familie și prosperitate în cuplu.
Aceste obiceiuri de nuntă izvorăsc din năzuințele și dragostea românilor pentru familia tradițională și portul popular. Aceste tradiții reflectă moștenirea culturală și autenticitatea traiului la țară.
În trecut, nunta în această regiune era privită ca o adevărată sărbătoare, la acest eveniment participând întreaga comunitate. Pregătirile pentru nuntă începeau intens din timp, invitațiile fiind realizate de vornici și miri cu mare alai, joc și voie bună.
Și în prezent se mai păstrează în anumite zone ale Moldovei datinile de nuntă de odinioară, ele conferind un farmec deosebit întregului eveniment.
Descoperă în rândurile următoare mai multe informații despre traditiile de nuntă păstrate și astăzi în regiunea Moldova. De asemenea, vei afla și semnificațiile din spatele acestor obiceiuri străvechi.
Despre tradiții de nuntă în Moldova
Reprezentând unul dintre cele mai frumoase momente din viața unui cuplu, nunta cuprinde numeroase datini de nuntă purtătoare de noroc. Ele aveau totodată semnificații aparte legate de viața în cuplu, înțelegere și belșug.
Indiferent de regiune, nunta tradițională este o modalitate autentică de a celebra uniunea și dragostea mirilor. De asemenea, se împărtășește cu familia și prietenii apropiați această bucurie imensă. O nuntă cu traditii în Moldova implică respectarea unor obiceiuri străvechi încă de la oferirea invitațiilor de nunta și până la finalul petrecerii.
Astăzi, evenimentul asociază armonios elemente contemporane cu cele tradiționale, garantând tuturor participanților la nuntă momente de neuitat. Spre exemplu, elemente ce pot îmbina atât firul tradițional, cât și cel modern sunt invitațiile și mărturiile de nuntă. Pentru marturii nunta, mirii pot alege produse tradiționale ca semn de mulțumire și apreciere pentru invitații care au participat la acest eveniment important din viața lor.
La orice nuntă tradițională în Moldova vei întâlni anumite activități specifice satului arhaic moldovenesc, fiind aduse în prim plan folclorul românesc și obiceiurile străvechi privind ritualul de nuntă.
Printre cele mai populare obiceiuri de nuntă păstrate și astăzi amintim:
Mai multe perechi de nași, simbol al bunăstării
În zona Moldovei, tradiția spune că mirii trebuie să aibă cel puțin două perechi de nași sau „nănași”, acest lucru făcând trimitere la situația financiară a mirelui.
Specific nunților tradiționale din regiunea Moldova era alegerea mai multor perechi de nași, ținând cont de statutul lor în societate. În trecut, mirii care prezentau o situație financiară bună își alegeau 3 perechi de nași.
Cu toate că foarte multe tradiții au fost date uitării, acesta este una dintre puținele obiceiuri care au rezistat de-a lungul timpului, fiind practicat și astăzi.
Bradul de nuntă
Tradiția de împodobire a unui brad de nuntă este una care se regăsește în numeroase regiuni din România. Una dintre regiunile în care această tradiție s-a păstrat este Moldova, unde bradul de nuntă simbolizează bărbăția și viața îmbelșugată pe care o vor avea mirii după căsătorie.
Spre exemplu în zona Vrancei, bradul este așezat la poarta mirilor, ca o dovadă a noului cuplu format. În alte regiuni ale Moldovei, bradul este purtat de un flăcău în fruntea alaiului de nuntă.
În trecut, alaiul de nuntă avea în prim-plan pe miri și nași, iar în spatele lor, familia, vornici, lăutarii și nuntașii. Pe tot parcursul drumului către biserica unde avea loc slujba religioasă, mirele obișnuia să arunce cu bani trecătorilor, iar mireasa cu bomboane.
Iertarea părinților
Un obicei străvechi de nunta regăsit și astăzi în numeroase regiuni ale României este obiceiul iertăciunii. Mirii își cereau iertare în fața părinților pentru greșelile făcute și primeau binecuvântare din partea lor odată cu plecarea din casa părintească.
Starostele – trimis pentru încuviințare și binecuvântare de la părinții fetei
În vederea realizării cererii în căsătorie, mirele își alegea un pețitor sau staroste din rândul rudelor sale.
Acesta avea responsabilitatea de a cere permisiunea părinților fetei pentru căsătorie, rostind o orație de nuntă. Având un conținut religios profund, aceste orații de pețit erau apreciate de părinții fetei. Acestea erau considerate adevărate ceremonii ce se concretizau prin logodna mirilor.
Regăsim acest obicei de nuntă și astăzi în unele sate moldovenești, acest ritual fiind un prilej de sărbătoare pentru familii și întreaga comunitate.
Obiceiuri străvechi privind ceremonia religioasă și petrecerea de nuntă
Conform tradițiilor moldovenești, drumul până la biserică trebuia parcurs de miri și de nuntași, pe jos, iar oamenii întâlniți în drumul lor trebuie cinstiți. Alaiul era condus de un flăcău care ține bradul de nuntă. Acesta era urmat de mire, însoțit de două fete tinere – adesea rude ale acestuia – iar mireasa de doi băieți tineri. Aceștia erau urmați de nași, socrii și de ceilalți nuntași.
Pentru desfășurarea ceremoniei religioase, mirii trebuiau să aducă la biserică pe lângă verighete și:
- o sticlă de vin;
- doi colaci;
- un covoraș;
- un prosop;
- o icoană;
- cruciulițe.
Orice petrecere de nuntă moldovenească se remarcă prin muzică, joc și voie bună. Aceasta durează până dimineața în zori, unde este celebrat momentul în care mireasa este declarată soție.
Conform tradiției de nuntă are loc dezgatitul miresei, voalul fiind înlocuit cu un batic, ca o dovadă a femeii căsătorite.
De asemenea, colacul de nuntă este rupt la masa mirilor, de către nași, ulterior fiind împărțit tuturor nuntașilor.
Nunta se sfârșește când mirii ajung acasă, conduși de tinerii nuntași, mirele trecând pragul casei cu mireasa în brațe (simbolizând protecția).
Un obicei care se păstrează și astăzi are loc în ziua de după nuntă, bine cunoscuta ciorbă de potroace, aceasta fiind un alt prilej de petrecere. La aceasta participă mirii, nașii, socrii și familiile acestora. În plus, mireasa nu poate merge la casa părintească fără a primi chemarea (fiind organizată o altă petrecere, de această dată de socrii mici).
Concluzii
Nunta în Moldova este un eveniment încărcat cu numeroase momente emoționante, aflate la granița între tradiție și modernitate. Aceasta are o simbolistică aparte, surprinzând elemente de cultură și tradiție populară transpuse și astăzi într-o manieră autentică.
Organizarea unei nunți se realizează treptat ținând cont atât de tendințele actuale, cât și de obiceiurile de nuntă specifice zonei. Este nevoie de multă implicare din partea mirilor și a familiilor acestora.
Pentru un eveniment reușit, 23h Events pune la dispoziția mirilor numeroase produse și servicii necesare organizării nunții. Beneficiind de sprijinul nostru, nunta va fi planificată în cele mai mici detalii, iar mirii se vor bucura pe deplin de această experiență unică.