Nunta.1
  • Post category:Blog
  • Post comments:0 Comments

Modul ├«n care se organizeaz─â ╚Öi se desf─â╚Öoar─â o nunt─â a evoluat foarte mult de-a lungul anilor, acesta fiind influen╚Ťat de stilul de via╚Ť─â al oamenilor, de tendin╚Ťe ╚Öi de preferin╚Ťele acestora.

Una dintre regiunile ╚Ť─ârii cu numeroase traditii de nunta este Moldova, fiind p─âstrate ╚Öi ast─âzi multe datini str─âvechi care fac trimitere la conceptul de familie ╚Öi prosperitate ├«n cuplu.

Aceste obiceiuri de nunt─â izvor─âsc din n─âzuin╚Ťele ╚Öi dragostea rom├ónilor pentru familia tradi╚Ťional─â ╚Öi portul popular. Aceste tradi╚Ťii reflect─â mo╚Ötenirea cultural─â ╚Öi autenticitatea traiului la ╚Ťar─â.

├Än trecut, nunta ├«n aceast─â regiune era privit─â ca o adev─ârat─â s─ârb─âtoare, la acest eveniment particip├ónd ├«ntreaga comunitate. Preg─âtirile pentru nunt─â ├«ncepeau intens din timp, invita╚Ťiile fiind realizate de vornici ╚Öi miri cu mare alai, joc ╚Öi voie bun─â.

╚śi ├«n prezent se mai p─âstreaz─â ├«n anumite zone ale Moldovei datinile de nunt─â de odinioar─â, ele conferind un farmec deosebit ├«ntregului eveniment.

Descoper─â ├«n r├óndurile urm─âtoare mai multe informa╚Ťii despre traditiile de nunt─â p─âstrate ╚Öi ast─âzi ├«n regiunea Moldova. De asemenea, vei afla ╚Öi semnifica╚Ťiile din spatele acestor obiceiuri str─âvechi.

Despre tradi╚Ťii de nunt─â ├«n Moldova

Reprezent├ónd unul dintre cele mai frumoase momente din via╚Ťa unui cuplu, nunta cuprinde numeroase datini de nunt─â purt─âtoare de noroc. Ele aveau totodat─â semnifica╚Ťii aparte legate de via╚Ťa ├«n cuplu, ├«n╚Ťelegere ╚Öi bel╚Öug.

Indiferent de regiune, nunta tradi╚Ťional─â este o modalitate autentic─â de a celebra uniunea ╚Öi dragostea mirilor. De asemenea, se ├«mp─ârt─â╚Öe╚Öte cu familia ╚Öi prietenii apropia╚Ťi aceast─â bucurie imens─â. O nunt─â cu traditii ├«n Moldova implic─â respectarea unor obiceiuri str─âvechi ├«nc─â de la oferirea invita╚Ťiilor de nunta ╚Öi p├ón─â la finalul petrecerii.

Ast─âzi, evenimentul asociaz─â armonios elemente contemporane cu cele tradi╚Ťionale, garant├ónd tuturor participan╚Ťilor la nunt─â momente de neuitat. Spre exemplu, elemente ce pot ├«mbina at├ót firul tradi╚Ťional, c├ót ╚Öi cel modern sunt invita╚Ťiile ╚Öi m─ârturiile de nunt─â. Pentru marturii nunta, mirii pot alege produse tradi╚Ťionale ca semn de mul╚Ťumire ╚Öi apreciere pentru invita╚Ťii care au participat la acest eveniment important din via╚Ťa lor.

La orice nunt─â tradi╚Ťional─â ├«n Moldova vei ├«nt├ólni anumite activit─â╚Ťi specifice satului arhaic moldovenesc, fiind aduse ├«n prim plan folclorul rom├ónesc ╚Öi obiceiurile str─âvechi privind ritualul de nunt─â.

Printre cele mai populare obiceiuri de nuntă păstrate și astăzi amintim:

Mai multe perechi de nași, simbol al bunăstării

├Än zona Moldovei, tradi╚Ťia spune c─â mirii trebuie s─â aib─â cel pu╚Ťin dou─â perechi de na╚Öi sau ÔÇ×n─âna╚ÖiÔÇŁ, acest lucru f─âc├ónd trimitere la situa╚Ťia financiar─â a mirelui.

Specific nun╚Ťilor tradi╚Ťionale din regiunea Moldova era alegerea mai multor perechi de na╚Öi, ╚Ťin├ónd cont de statutul lor ├«n societate. ├Än trecut, mirii care prezentau o situa╚Ťie financiar─â bun─â ├«╚Öi alegeau 3 perechi de na╚Öi.

Cu toate c─â foarte multe tradi╚Ťii au fost date uit─ârii, acesta este una dintre pu╚Ťinele obiceiuri care au rezistat de-a lungul timpului, fiind practicat ╚Öi ast─âzi.

Bradul de nunt─â

Tradi╚Ťia de ├«mpodobire a unui brad de nunt─â este una care se reg─âse╚Öte ├«n numeroase regiuni din Rom├ónia. Una dintre regiunile ├«n care aceast─â tradi╚Ťie s-a p─âstrat este Moldova, unde bradul de nunt─â simbolizeaz─â b─ârb─â╚Ťia ╚Öi via╚Ťa ├«mbel╚Öugat─â pe care o vor avea mirii dup─â c─âs─âtorie. 

Spre exemplu în zona Vrancei, bradul este așezat la poarta mirilor, ca o dovadă a noului cuplu format. În alte regiuni ale Moldovei, bradul este purtat de un flăcău în fruntea alaiului de nuntă.

În trecut, alaiul de nuntă avea în prim-plan pe miri și nași, iar în spatele lor, familia, vornici, lăutarii și nuntașii. Pe tot parcursul drumului către biserica unde avea loc slujba religioasă, mirele obișnuia să arunce cu bani trecătorilor, iar mireasa cu bomboane.

Iertarea p─ârin╚Ťilor

Un obicei str─âvechi de nunta reg─âsit ╚Öi ast─âzi ├«n numeroase regiuni ale Rom├óniei este obiceiul iert─âciunii. Mirii ├«╚Öi cereau iertare ├«n fa╚Ťa p─ârin╚Ťilor pentru gre╚Öelile f─âcute ╚Öi primeau binecuv├óntare din partea lor odat─â cu plecarea din casa p─ârinteasc─â.

Starostele – trimis pentru ├«ncuviin╚Ťare ╚Öi binecuv├óntare de la p─ârin╚Ťii fetei

├Än vederea realiz─ârii cererii ├«n c─âs─âtorie, mirele ├«╚Öi alegea un pe╚Ťitor sau staroste din r├óndul rudelor sale.

Acesta avea responsabilitatea de a cere permisiunea p─ârin╚Ťilor fetei pentru c─âs─âtorie, rostind o ora╚Ťie de nunt─â. Av├ónd un con╚Ťinut religios profund, aceste ora╚Ťii de pe╚Ťit erau apreciate de p─ârin╚Ťii fetei. Acestea erau considerate adev─ârate ceremonii ce se concretizau prin logodna mirilor.

Regăsim acest obicei de nuntă și astăzi în unele sate moldovenești, acest ritual fiind un prilej de sărbătoare pentru familii și întreaga comunitate.

Obiceiuri străvechi privind ceremonia religioasă și petrecerea de nuntă

Conform tradi╚Ťiilor moldovene╚Öti, drumul p├ón─â la biseric─â trebuia parcurs de miri ╚Öi de nunta╚Öi, pe jos, iar oamenii ├«nt├ólni╚Ťi ├«n drumul lor trebuie cinsti╚Ťi. Alaiul era condus de un fl─âc─âu care ╚Ťine bradul de nunt─â. Acesta era urmat de mire, ├«nso╚Ťit de dou─â fete tinere ÔÇô adesea rude ale acestuia ÔÇô iar mireasa de doi b─âie╚Ťi tineri. Ace╚Ötia erau urma╚Ťi de na╚Öi, socrii ╚Öi de ceilal╚Ťi nunta╚Öi.

Pentru desfășurarea ceremoniei religioase, mirii trebuiau să aducă la biserică pe lângă verighete și:

  • o sticl─â de vin;
  • doi colaci;
  • un covora╚Ö;
  • un prosop;
  • o icoan─â;
  • cruciuli╚Ťe.

Orice petrecere de nunt─â moldoveneasc─â se remarc─â prin muzic─â, joc ╚Öi voie bun─â. Aceasta dureaz─â p├ón─â diminea╚Ťa ├«n zori, unde este celebrat momentul ├«n care mireasa este declarat─â so╚Ťie.

Conform tradi╚Ťiei de nunt─â are loc dezgatitul miresei, voalul fiind ├«nlocuit cu un batic, ca o dovad─â a femeii c─âs─âtorite.

De asemenea, colacul de nunt─â este rupt la masa mirilor, de c─âtre na╚Öi, ulterior fiind ├«mp─âr╚Ťit tuturor nunta╚Öilor.

Nunta se sf├ór╚Öe╚Öte c├ónd mirii ajung acas─â, condu╚Öi de tinerii nunta╚Öi, mirele trec├ónd pragul casei cu mireasa ├«n bra╚Ťe (simboliz├ónd protec╚Ťia).

Un obicei care se păstrează și astăzi are loc în ziua de după nuntă, bine cunoscuta ciorbă de potroace, aceasta fiind un alt prilej de petrecere. La aceasta participă mirii, nașii, socrii și familiile acestora. În plus, mireasa nu poate merge la casa părintească fără a primi chemarea (fiind organizată o altă petrecere, de această dată de socrii mici).

Concluzii

Nunta ├«n Moldova este un eveniment ├«nc─ârcat cu numeroase momente emo╚Ťionante, aflate la grani╚Ťa ├«ntre tradi╚Ťie ╚Öi modernitate. Aceasta are o simbolistic─â aparte, surprinz├ónd elemente de cultur─â ╚Öi tradi╚Ťie popular─â transpuse ╚Öi ast─âzi ├«ntr-o manier─â autentic─â.

Organizarea unei nun╚Ťi se realizeaz─â treptat ╚Ťin├ónd cont at├ót de tendin╚Ťele actuale, c├ót ╚Öi de obiceiurile de nunt─â specifice zonei. Este nevoie de mult─â implicare din partea mirilor ╚Öi a familiilor acestora.

Pentru un eveniment reu╚Öit, 23h Events pune la dispozi╚Ťia mirilor numeroase produse ╚Öi servicii necesare organiz─ârii nun╚Ťii. Beneficiind de sprijinul nostru, nunta va fi planificat─â ├«n cele mai mici detalii, iar mirii se vor bucura pe deplin de aceast─â experien╚Ť─â unic─â.

Las─â un r─âspuns