Publicat pe Lasă un comentariu

Actele necesare pentru casatorie

Actele necesare pentru casatorie 1

V-ati gandit la casatorie, ati pus data nuntii? Vreti sa faceti cununia civila si cea religioasa in aceeasi zi sau poate preferati sa fiti un pic mai relaxati, mai odihniti, sa aveti doua zile diferite pentru fiecare dintre evenimente?!

Oricare varianta ati alege trebuie sa stiti ca aveti nevoie de un dosar cu acte, care trebuie depus la primarie. Pentru ca  bineinteles, casatoria pe langa actul de iubire pe care il presupune, este un fel de contract social, un eveniment care are loc cu martori, la care se cer sarutari…dar si semnaturi.

La finalul caruia se primeste hartia care atesta unirea sufletelor voastre, transformarea voastra intr-o familie in fata societatii.

Dosar cu acte pentru oficiul starii civile

Dosarul pentru cununia civila trebuie sa contina urmatoarele acte: actele de identitate valabile  (original+copii), certificatele de nastere (original + copii), certificatele medicale (au valabilitate 14 zile calendaristice de la data primirii si trebuie sa contina mentiunea potrivit careia este in regula sa va casatoriti), timbre fiscale, acte identitate valabile pentru doi martori (copii).

Actele necesare pentru casatorie 2

In momentul in care mergeti la primarie, intrebati ce tip de analize se cer, pentru ca acestea difera de la un oficiu al starii civile la altul. Certificatul medical este un formular tip care trebuie sa contina numar de inregistrare, data, stampila unitatii sanitare, semnatura si parafa medicului.

Cand depuneti dosarul cu acte veti completa si o cerere pentru casatorie, in care vi se vor cere datele personale, numele pe care ati hotarat sa-l purtati dupa incheierea casatoriei si sa specificati daca bunurile vor fi la comun sau separat.

In cazul in care unul sau ambii parteneri au avut casatorii anterioare este necesar sa se prezinte certificatul de divort (copie+original).

In alte situatii in care a avut loc desfacerea casatoriei, se va cere dupa caz: certificatul de deces al fostului sot, certificatul de divort, sentinta de divort.

Daca cuplul va solicita incheierea casatoriei in afara primariei, iar cererea lor este aprobata, atunci dosarul trebuie sa contina si aceasta cerere consimtita de primar.

Este important de stiut ca in momentul in care se depune dosarul este obligatoriu sa fie prezenti ambii soti, iar casatoria trebuie facuta pana la expirarea certificatelor medicale, caci daca expira, este necesar sa se scoata alte certificate.

Pentru analize si certificatul nuptial o sa fiti nevoiti sa platiti o taxa. Oficiul starii civile la care mergeti sa depuneti dosarul de casatorie trebuie sa fie din zona in care sta macar unul dintre cei doi viitori soti.

Rezumand ideile de mai sus, aveti nevoie de urmatoarele acte pentru a va bucura din plin de casatoria civila (Recomandare: notati-le in agenda in care ati trecut toate detaliile planificarii cununiei civile si religioase!):

  • Cerere casatorie (se obtine si completeaza la primarie in prezenta ofiterului starii civile si trebuie sa fiti amandoi prezenti)
  • Acte de identitate (original, copii)
  • Certificate de nastere (original, copii)
  • Certificate medicale prenuptiale
  • Certificat de divort/sentinta de divort/certificate de deces (daca este cazul)
  • Timbre fiscal in valoare de 2 lei (dar intreaba la posta, poate difera)
  • Cerere aprobata de primarie, in cazul in care se oficiaza casatoria civila in afara primariei
  • Un dosar cu sina

La sfarsitul casatoriei civile veti primi dovada acesteia, certificatul de casatorie in original pe care trebuie sa-l aveti cu voi in momentul cununiei religioase, iar in situatia in care unul dintre voi nu face parte din parohia unde va avea loc cununia, atunci trebuie sa aduceti si o copie dupa adeverinta de botez, iar dupa savarsirea sfintei Taine a Cununiei, veti primi de la preot un certificat de cununie.

Tot ce trebuie sa faceti este sa depuneti acest dosar cu toate actele necesare, sa va incadrati in termenul de 14 zile calendaristice de la eliberarea certificatelor medicale si totul va merge ca pe roate, va veti bucura la maxim atat de cununia civila, care nu ar trebui sa fie vazuta ca o simpla formalitate, cat si de cununia religioasa, nunta propriu-zisa.

oana plotoaga
Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *