You are currently viewing Nasii de cununie: ce rol au și cum îi alegi
  • Post published:12/04/2022
  • Post category:Blog
  • Post comments:0 Comments
Spread the love

În calitate de consilieri spirituali, nasii de cununie au un rol deosebit în viața viitorilor soți, ei fiind martori ai legământului tainic al căsătoriei. Fiind priviți ca protectori ai uniunii dintre cei doi îndrăgostiți și un model în ceea ce privește viața de familie, nasii de cununie au ca obiectiv buna inițiere a viitorilor soți în tainele căsătoriei.

SUMAR

Ce rol prezintă nasii de cununie în viața viitorilor soți?

Cum alegi nasii de cununie?

Care sunt atribuțiile nașilor de cununie?

Concluzii

În momentul planificării evenimentului, mirii vor trebui să își aleagă nasii, aceștia având un rol deosebit atât în timpul ceremoniei religioase, cât și în viața de familie pe care o vor începe oficial.

Ideal ar fi ca nașii să fie persoane apropiate, cu o experiență de viață mai mare decât a mirilor. În baza acestei experiențe, aceștia îi pot ghida în căsnicie, oferindu-le sfaturi despre căsătorie, spiritualitate, creșterea copiilor și multe alte aspecte ale vieții de familie.

Descoperă în acest articol mai multe informații utile despre rolul pe care îl au nasii de cununie în căsnicia viitorilor soți și îndatoririle acestora în timpul săvârșirii ceremoniei religioase.

Ce rol prezintă nasii de cununie în viața viitorilor soți?

Termenul de naș sau nașă își are originea de la cuvântul slavon “al nostru”, “a noastră”. Nasii de cununie prezintă un rol important în viața oricărui cuplu, ei devenind îndrumători spirituali ai finilor.

De asemenea, în timpul ceremoniei religioase, nasii dețin calitatea de participanți activi. Mai precis, ei îi sprijină pe miri pe durata slujbei având un rol esential alături de preot la așezarea cununiilor și la punerea inelelor pe degetele viitorilor soți.

Conform tradiției creștine, în timpul acestei cununii, nașii își rostesc propriile jurăminte lui Dumnezeu și implicit, mirilor. Ei vor deveni un model de familie, fiind adevărați confidenți și un pilon de sprijin pentru cuplul proaspăt căsătorit.

Cu alte cuvinte, nasii de cununie trebuie să ofere un exemplu de viață de familie frumoasă, trăind în baza unui sistem de valori bine consolidat.

Cum alegi nasii de cununie?

O decizie importantă pe care mirii o au de luat constă în alegerea nașilor de cununie. În unele regiuni ale țării, nașii de cununie sunt chiar nașii de botez pe care îi are unul dintre parteneri, însă, decizia finală trebuie să fie de comun acord.

Cu toate că experiența de viață și de familie rămâne un criteriu viabil de alegere a nașilor, mirii se orientează astăzi și după alte criterii relevante. În cele mai multe cazuri, nasii de cununie sunt aleși din cercul de prieteni ai mirilor, prin prisma intereselor comune și a principiilor împărtășite.

Esențial de precizat este că pentru a putea cununa, nașii trebuie să fie căsătoriți nu doar civil, ci și religios. De asemenea, un aspect relevant pentru miri în alegerea nașilor vizează legătura dintre cupluri și comunicarea armonioasă dintre ei. Dacă sunt interese comune, iar relația dintre cupluri este una bazată pe încredere, prețuire și prietenie sinceră, atunci cu siguranță decizia privind alegerea mirilor este una ușoară.

Care sunt atribuțiile nașilor de cununie?

Odată aleși nașii de cununie, aceștia se vor alătura mirilor în ceea ce privește pregătirea marelui eveniment. Ei vor fi un adevărat sprijin pentru miri, contribuind cu sfaturi prețioase în diferite aspecte ale organizării cununiei religioase și a petrecerii de nuntă. Spre exemplu, pentru rochia de mireasa, nașa va fi alături de fină, oferindu-i suport în alegerea modelului perfect.

Înainte de eveniment, nasii de cununie împreună cu mirii se vor decide cu privire la alegerea unor lumanari de cununie potrivite, ele fiind ținute de nași în timpul ceremoniei religioase. Aceste lumânări sunt considerate un simbol al drumului pe care trebuie să meargă cuplul proaspăt căsătorit. De asemenea, în atribuțiile lor intră și alegerea:

  • Voalului și a accesoriului pentru păr al miresei;
  • Unei oglinzi pentru gătitul miresei;
  • Setului necesar pentru dezgatitul miresei.

În plus pe lângă achiziționarea acestor obiecte esențiale, nașii pot oferi cadouri mirilor în semn de prețuire și sprijin necondiționat.

În ceea ce privește ziua nunții, nașii vor avea un rol esențial, fiind în permanență alături de miri. Aceștia vor participa activ la pregătirile mirilor și la momentul cununiei religioase. Potrivit tradiției creștine, mirele se va poziționa în dreapta miresei, nașul fiind lângă mire, iar nașa alături de mireasă. Pe lângă ținerea lumânărilor pentru cununie, nașii, alături de preot vor contribui la punerea verighetelor și a cununiilor mirilor. Astfel, ei vor fi martori ai legământului căsătoriei și protectori ai uniunii dintre cei doi îndrăgostiți. Din punct de vedere financiar, cheltuielile aferente ceremoniei religioase vor fi suportate de nașii de cununie.

Totodată, la petrecerea de nuntă, nașii vor fi prezenți la primirea invitaților, mulțumindu-le pentru prezență. La petrecere, ei se vor alătura mirilor în ceea ce privește întreținerea atmosferei astfel încât invitații să se bucure de momente deosebite și încărcate de voie bună.

Concluzii

Nasii de cununie sunt priviți ca îndrumători spirituali pentru cuplul oficial format, fiind prezenți în viața lor de familie. Cuplul va avea tot suportul nașilor pe tot parcursul căsătoriei, aceștia oferindu-le întotdeauna sfaturi pentru depășirea provocărilor relaționale. Cu alte cuvinte, nașii sunt pentru viitori soți un model moral și spiritual demn de urmat.

Nunta reprezintă un moment de profundă bucurie și semnificație pentru miri, astfel că ei au nevoie atât de un sprijin constant din partea nașilor de cununie, cât și de suport extern pentru organizarea nunții.

În acest sens, 23hEvents vine în sprijinul mirilor cu un portofoliu diversificat de produse și servicii menite să eficientizeze cu succes întreaga organizare a evenimentului.

Lasă un răspuns