Lucruri necesare pentru oficierea Tainei Botezului

Trusou de botez si lumanarea pentru oficierea tainei botezului sunt primele lucruri pe care le cauta mamica, dar pe langa alegerea unui trusou de botez ideal mai sunt si alte aspecte de care trebuie sa avem in vedere si va invit sa le vedem in cele ce urmeaza.

Micutul vostru bebe urmeaza sa fie botezat, este un moment plin de emotie si magie pentru care trebuie sa va pregatiti din timp; sa organizati tot ce trebuie pentru realizarea acestui eveniment.

Mai jos veti citi despre tot ce trebuie sa aveti pregatit pentru ca botezul sa decurga foarte bine.

In primul rand, pentru ca totul sa fie organizat si bine pus la punct, parintii trebuie sa discute cu preotul pentru a stabili data si ora cand se va oficia botezul. Spre deosebire de nunti, botezurile se tin in orice zi a anului, chiar si in perioadele de post.

Pentru botez aveti nevoie de urmatoarele acte:

  • cerere tip completata,
  • certificatul de nastere al bebelusului

Trusou botes pentru taina impartasaniei si lucruri necesare:

  • lumanarea de ceara pentru botez,
  • vin rosu pentru Sfanta Impartasanie,
  • o sticluta cu ulei (uleiul va fi folosit de preot pentru a-l unge pe bebe, inainte de momentul afundarii in cristelnita),
  • o panglica/fasa de botez necusuta, cu care preotul il va sterge pe bebe dupa ce l-a uns cu mir,
  • un prosop si sapun, necesare preotului dupa ce va scoate micutul din apa,
  • cruciulite de botez  pentru invitati (nu este obligatoriu, doar daca se doreste).

Nasii copilului sunt cei care vor avea un rol important, in cadrul botezului; acestia trebuie sa plateasca taxa la biserica, sa aduca lumanarea de botez, care simbolizeaza lumina pe care o va primi in suflet bebelusul, trebuie sa cumpere un trusou cu haine noi.

Bineinteles, ca acestea tin de traditii si obiceiuri, iar parintii si nasii stabilesc de comun acord ce anume vor cumpara; lucrurile care tin de aspectul material.

Nasii trebuie sa fie ortodocsi, sa stie Crezul pentru a-l rosti la momentul potrivit, dar nu va temeti daca nu-l stiti pe de rost sau va emotionati, parintele va va ajuta. Voi in calitate de nasi veti fi indrumatorii spirituali ai copilului.

Taina Botezului are doua etape: cea a dezlegarilor si slujba de botez. In prima parte, au loc exorcizarile sau lepadarile; in a doua parte a botezului are loc sfintirea apei, iar pruncul este afundat de trei ori in aceasta apa.

Apoi, copilul botezat este pus pe panza alba, numita crisma si dupa ce preotul rosteste rugaciuni, copilul este uns cu Sfantul si Marele Mir, care simbolizeaza a doua Taina a Bisericii.

Dupa acest proces, preotul ii taie din par in forma de Cruce, il imbraca, il duce in fata Altarului si il impartaseste. In acest mod, copilul primeste cele Trei Taine: Botezul, Mirungerea si Sfanta Impartasanie.

Lasă un răspuns