You are currently viewing Originile lunii de miere
Spread the love

Luna de miere este o perioada binemeritata de catre proaspetii insuratei, in care in sfarsit se pot bucura, relaxa, dupa stresul acumulat din cauza organizarii nuntii perfecte.

Calatoria pe care o vor face dupa incheierea nuntii le este destinata, avand parte de momente romantice doar pentru ei doi. Dar haideti sa aflam cateva ipoteze despre originile acestei idei de luna de miere?

Luna de miere – o traditie din Babilonul antic?!

Originile lunii de miere 23h Events 1

Dar ce inseamna de fapt expresia luna de miere?

Folosirea cuvantului luna se explica prin faptul ca civilizatiile antice masurau timpul in functie de fazele lunii. Cuvantul miere era folosit in acest context pentru ca era un aliment dulce, considerat afrodiziac, care era legat de fertilitate.

Cu mai mult de 4000 de ani in urma, in Babilonul antic, tatal miresei obisnuia sa ofere tinerilor casatoriti bere din miere. Suficienta pentru o luna intreaga, urmand ca acestia sa plece intr-o calatorie de initiere.

Romanii, potrivit traditiei lor, ofereau mirilor un borcan cu miere in noaptea nuntii, iar germanicii tineau nuntile in noptile cu luna plina.

Luna de miere – o traditie englezeasca?!

Nu putem raspunde cu certitudine la intrebarile: cine, cand, cum si unde?, referitoare la prima luna de miere/ ideea de calatorie dupa nunta, dar se crede ca aceasta ideea ar fi incoltit in secolul al XIX-lea.

In clasa mijlocie superioara engleza, dupa nunta exista traditia ca tinerii casatoriti sa mearga in vizita la rudele care nu ajunsesera la petrecere.

Traditie imprumutata de colonistii englezi veniti din India

Originile lunii de miere 23h Events 1

Se crede ca englezi au imprumatat aceasta idee de la colonistii englezi din India.

Acestia petrecand mult timp printre indieni au remarcat ca cei bogati, in special, plecau in voiaj dupa nunta. Insotiti cateodata si de familii, pentru a vizita rudele indepartate care nu participasera la eveniment.

Mult mai tarziu, aceasta tendinta ar fi evoluat. Astfel ca s-a ajuns la varianta actuala in care cuplul pleaca in calatorie, cateva zile sau chiar pentru mai mult timp, in functie de buget.

Indragostitii aleg de obicei destinatii din tari straine si nu mai merg la rude. Preferand sa petreaca singuri momente romantice, dedicate iubirii lor.

Luna de miere – o traditie germanica?

In Evul Mediu, teutonii, influentati de mitologia germanica obisnuiau sa sarbatoreasca nuntile doar in noptile cu luna plina, iar mirele si mireasa trebuia sa bea o licoare preparata cu miere timp de 30 de zile pentru a fi siguri ca familia lor va fi binecuvantata cu fericire si urmasi.

O licoare magica pentru proaspat casatoriti

Originile lunii de miere 23h Events 3

Conform unei traditii europene din secolul al V-lea, mirele si mireasa beau hidromel sau mied (o bautura cu alcool obtinuta prin fermentarea mierii de albine amestecata cu apa) in timp ce calatoreau spre casa sotului.

Aceeasi idee se regaseste si in mitologia nordica: acestia considerau ca este necesar sa bea mied in timpul nuntii pentru a primi binecuvantarea zeitatilor si a concepe copii.

Originea termenului de honeymoon

Potrivit unei vechi traditii scandinave (hjunottsmanathr), barbatii rapeau viitoarele sotii si le tineau ascunse pana cand casatoria era consumata. Astfel furatul miresei este cumva legat de traditia lunii de miere. Caci cuvantul in engleza este honeymoon, despre care se considera ca se trage din cuvantul Nordic hjunottsmanathr.

Este interesant cum aceste traditii s-au pastrat foarte bine sau au fost doar putin modificate. Azi continuam sa ducem mai departe aceste obiceiuri stravechi, sa ne bucuram de ele si sa ni le insusim, caci ele au rolul de a da un farmec special, mitic tuturor nuntilor.

oana plotoaga

Lasă un răspuns