Tortul de la nunta este cel mai dulce desert simbolic, care reprezinta iubirea mirilor. In ceea ce priveste istoria acestui moment delicios trebuie sa ne intoarcem cu mult in timp pentru a cunoaste cateva din secretele acestei frumoase traditii antice.
Cand ne gandim la nunta, a noastra sau a unor prieteni, pe langa lucrurile ca rochia de mireasa, inelele de logodna, verighete, flori, restaurant pentru eveniment, DJ etc, inevitabil ne trece prin minte si ideea ca trebuie ales cel mai bun tort. Sau ca de abia asteptam sa vedem surpriza delicioasa a serii. Citind acest randuri, va invit sa cunoastem un pic din istoria tortului de la nunti.
Tortul – simbol universal al iubirii mirilor
Tortul este un desert special, caracteristic nuntilor din intreaga lume, iar momentul in care tortul este adus in fata mirilor si a invitatilor, taierea tortului, cantecul de ‘La multi ani”, adresat cuplului proaspat casatorit sunt elemente care se regasesc in specificul majoritatii nuntilor.
Tortul – radacini ale traditiei de-a lungul timpului
Ideea unui tort de nunta o regasim in perioda lui Alexandru Macedon, cand s-a organizat un eveniment important pentru fuziunea traditiilor grecesti cu cele orientale. Marea Ceremonie de Nunta de la Babilon, in cadrul careia s-au casatorit peste 10.000 de soldati macedoneni si greci cu femei din Orient.
Acest tort era un fel de paine, facuta pentru soldati, din orz, grau sau secara, care cu aceasta ocazie continea fructe uscate, migdale, nuci, miere.
Painea asemanatoare franzelei era taiata in doua si umpluta cu o crema din anason, branza de oaie si miere, fiind decorata cu petale de trandafiri, inmuiate in miere.
La romani exista obiceiul ca o paine sa fie rupta deasupra capului miresei ca simbol al fertilitatii, iar nuntasii mancau bucatile de paine, considerand ca le va aduce noroc.
Aceasta traditie se mai regaseste si la nuntile noastre, cand o turta este pusa deasupra miresei, este rupta si oferita invitatilor, moment care are loc la casa miresei, inainte ca mirii cu tot alaiul sa plece la biserica, pentru cununia religioasa.
Evul Mediu si culoarea alba a tortului
In Evul Mediu, torturile albe sugerau atat inocenta miresei, cat si statutul social al familiei acesteia, astfel cu cat tortul era imbracat intr-o glazura mai alba, cu atat familia fetei avea un rang social mai important. In plus, se spunea ca domnisoarele care dormeau cu o bucata din tortul miresei sub perna, puteau visa viitorul sot.
In Anglia, in epoca Victoriana exista acest obicei, ca la nunti, invitatii sa aduca cate un tort mic pentru miri, acestea erau puse pe o masa mare, in jurul careia se adunau toti nuntasii, creand un fel de piramida dulce. Aceasta idee a fost preluata mai tarziu de cofetari, care au realizat pentru nunti torturi sub forma de piramida, care sa aduca aminte de acest obicei.
Taierea tortului
Acum cateva decenii, mireasa era cea care taia tortul (gestul simboliza pierderea virginitatii), insa acum acest act este realizat de ambii soti, uneori ajutati si de nasi.
Mirii primesc un cutit de la ospatari si in timp ce o melodie romantica incununeaza momentul, cei doi indragostiti taie tortul. Moment ce marcheza simbolic prima sarcina implinita de cuplu in casnicia lor. Apoi ospatarii impart tortul nuntasilor, pentru a se bucura de iubirea si fericirea mirilor.
Figurinele mirilor de pe tort
Acesta traditie nu este fixata bine in timp, se crede ca acest obicei a inceput pe la sfarsitul secolului al XIX-lea sau in secolul al XX-lea, prin anii ’20 sau ’50.
Traditia aceasta presupune cautarea unor figurine care se potrivesc cu tema nunti, care vor incorona simbolic tortul. In anumite locuri, aceste figurine sau o replica a lor este oferita viitorului cuplu de prieteni care vor face nunta.
Mirele si mireasa mananca tort unul de la altul
Un alt moment simbolic este cel in care mirele si mireasa gusta din tort, oferind unul altuia o bucatica din tort, un gest care potrivit superstitiilor semnifica fertilitatea, iubirea reciproca si fericirea cuplului.
Acum veti alege un tort deosebit pentru nunta voastra, va veti bucura de acest moment dulce, cu atatea semnificatii vechi, interesante care s-au transmis din generatie in generatie.