Dintr-un total de 142.613 de căsătorii la nivel național, Bucureștiul conduce detașat unde peste 17% din căsătorii se oficiază în capitală.
Podiumul este completat de Iași cu 4,5% și Timiș cu 3,9% iar la coada clasamentului Covasna, Tulcea, Vâlcea și Sălaj au sub 1 procent.
Iar dacă raportăm numărul căsătoriilor la mia de locuitori, din graficul de mai jos observăm o discrepanță foarte mare între județe.
Se spune că în mediul rural și orașele mai mici oamenii țin mai mult la tradiții și că cei din orașele mari nu se mai căsătoresc dar cifrele spun exact contrariul.
În același timp trebuie să tinem cont și de migrația populației între județele tării, pentru că oamenii se pot căsători și în alt județ decât cel în care domiciliază. Ceea ce poate însemna că mirii au domiciliul în orașul natal dar se căsătoresc în orașul în care locuiesc în momentul respectiv.
Este corect să calculăm numărul de căsătorii raportat procentual la populația rezidentă?
Întradevăr sunt foarte mulți români plecați la muncă în străinătate și sunt voci care spun că n-ar trebui incluși în această statistică. Dar în același timp marea majoritate a românilor vin tot în țară pentru a oficia căsătoria împreună cu rudele și prietenii.
De ce crezi că există această uriașă discrepanță? Tu te-ai căsătorit în județul în care domiciliezi? Spune-ne părerea ta în comentarii.
Pentru furnizorii de servicii cum ar fi formații nuntă, fotografi, restaurante și multe alte categorii care deservesc aceasta industrie. Cunoscând datele din aceste grafice s-ar merita o relocare? Care sunt cele mai mari dificultăți cu care te confrunți? Scrie in comentarii.
Statistici preluate de la Institutul national de statistica pentru anul 2017. Acestea sunt ultimele date statistice disponibile la data scrierii acestui articol.