You are currently viewing Obiceiuri de nunta in Dobrogea
Spread the love

Simbolismul cultural ╚Öi religios pe care ├«l poart─â numeroasele obiceiuri de nunt─â din toate col╚Ťurile ╚Ť─ârii au r─âmas neclintite de-a lungul timpului. Acestea au fost transmise inclusiv genera╚Ťiilor tinere, care le respect─â ╚Öi le transmit la r├óndul lor mai departe copiilor. Dobrogea este un punct de ├«nt├ólnire ├«ntre mai multe culturi, motiv pentru care datinile de nunt─â au fost influen╚Ťate ╚Öi de alte popoare, cum ar fi cele turce ╚Öi t─âtare.┬á┬á

SUMAR:

  • ├Änchinatul betelei ÔÇô prilej de petrecere cu o sear─â ├«nainte de nunt─â
  • Preg─âtirea miresei
  • G─âsirea miresei
  • Aruncarea boabelor de orez deasupra mirilor
  • Rug─âciunea de la mas─â
  • Tradi╚Ťia leg─âtoarei
  • Dansul g─âinii
  • Concluzii

├Än ziua nun╚Ťii, cei doi ├«ndr─âgosti╚Ťi ├«╚Öi unesc destinele ╚Öi ├«╚Öi promit c─â vor fi al─âturi unul de cel─âlalt la bine ╚Öi la greu. Este prilejul perfect pentru a aduna ├«ntreaga familie ╚Öi a s─ârb─âtori printr-o petrecere fastuoas─â. ├Än acest cadru, tradi╚Ťiile au rolul de a amplifica semnifica╚Ťia acestui eveniment, oferind emo╚Ťii puternice ╚Öi momente de neuitat.

Dobrogenii ╚Ötiu s─â se bucure de o nunt─â ╚Öi s─â o organizeze pas cu pas astfel ├«nc├ót fiecare invitat s─â fie mul╚Ťumit. De la hainele pentru ziua cea mare ╚Öi p├ón─â la m─ârturiile pe care le vor oferi invita╚Ťilor, mirii acord─â aten╚Ťie deosebit─â tuturor detaliilor c├ónd vine vorba de organizarea nun╚Ťii.

├Än aceast─â regiune, exist─â numeroase obiceiuri ╚Öi tradi╚Ťii de nunt─â. Descoper─â, ├«n urm─âtoarele r├ónduri, c├óteva dintre cele mai populare datini dobrogene de nunt─â.

├Änchinatul betelei ÔÇô prilej de petrecere cu o sear─â ├«nainte de nunt─â

Una dintre tradi╚Ťiile de nunt─â din Dobrogea este ├«nchinatul betelei, ce reprezint─â una dintre cele mai speciale datini de nunt─â. Mireasa ╚Öi domni╚Öoarele de onoare sau alte femei din familia mirelui ╚Öi miresei merg ├«mpreun─â acas─â la na╚Ö─â, cu o sear─â ├«nainte de nunt─â. Na╚Öa o aranjeaz─â pe mireas─â ╚Öi ├«i a╚Öaz─â pe cap voalul pentru prob─â, dar ╚Öi o beteal─â ÔÇô de unde ╚Öi denumirea ÔÇť├«nchinatul beteleiÔÇŁ.

├Än alte cazuri, soacra mare ╚Öi celelalte femei trec s─â o ia pe na╚Ö─â ╚Öi merg ├«mpreun─â acas─â la viitoarea mireas─â. Cu alte cuvinte, petrecerea de nunt─â ├«ncepe cu o sear─â ├«nainte de ziua cea mare, acesta fiind un prilej ideal pentru o petrecere ├«ntre doamne ╚Öi domni╚Öoare. Mai mult dec├ót at├ót, uneori na╚Öa ╚Öi mireasa obi╚Önuiesc s─â ├«╚Öi fac─â daruri cu aceast─â ocazie.  

Preg─âtirea miresei

Ca ├«n alte zone ale ╚Ť─ârii, na╚Öa o ajut─â pe mireas─â s─â se preg─âteasc─â ├«n ziua nun╚Ťii. ├Än timpul acestui ritual de preg─âtire, b─ârba╚Ťilor nu le este permis s─â intre ├«n camera respectiv─â. Cu aceast─â ocazie, na╚Öa ├«i face un cadou miresei (de obicei bijuterii, produse de ├«ngrijire ╚Öi un parfum), ├«n timp ce mireasa ├«i d─âruie╚Öte na╚Öei un prosop ╚Öi/ sau un s─âpun, conform tradi╚Ťiei.

G─âsirea miresei

├Än urm─âtoarea zi dup─â ├«nchinatul betelei, care este marcat─â de ziua nun╚Ťii, mirele trebuie s─â g─âseasc─â mireasa. Ea se ascunde ╚Öi dup─â ce mirele o g─âse╚Öte, acesta ├«i ofer─â un dar.

De obicei, mireasa prime╚Öte de la alesul ei bijuterii. O alt─â tradi╚Ťie spune c─â mirele trebuie s─â pun─â bani ├«ntr-unul din pantofii miresei pentru a atrage prosperitatea. ├Än unele zone ale Dobrogei, ├«nc─â se respect─â tradi╚Ťia conform c─âreia mireasa trebuie s─â aduc─â ap─â de la f├ónt├ón─â ├«nainte de a pleca de acas─â.

Aruncarea boabelor de orez deasupra mirilor

Similar altor zone din Rom├ónia, ├«n Dobrogea, la finalul cununiei se arunc─â de obicei boabe de orez deasupra mirilor. Obiceiul de a arunca gr├óu ╚Öi orez la nunt─â simbolizeaz─â prosperitate ╚Öi bel╚Öug, iar potrivit unor supersti╚Ťii, acestea alung─â spiritele rele din preajma tinerilor c─âs─âtori╚Ťi.

La intrarea ├«n biseric─â sau ├«n timpul slujbei, mirele trebuie s─â calce pe rochia miresei. Se spune c─â mirii care fac acest lucru se vor bucura de o so╚Ťie ascult─âtoare. ├Än alte zone ale ╚Ť─ârii, mireasa este cel care ├«l calc─â pe mire la intrarea ├«n biseric─â, pentru ca acesta s─â fie ascult─âtor fa╚Ť─â de ea ├«n c─âsnicie.

Rug─âciunea de la mas─â

Un alt obicei de nunt─â din Dobrogea este cel legat de rug─âciunea de la mas─â. Este vorba despre momentul ├«n care se servesc sarmalele. ├Änainte ca invita╚Ťii s─â m─ân├ónce, na╚Öul roste╚Öte o rug─âciune ├«n fa╚Ťa acestora.

Tradi╚Ťia leg─âtoarei

La nun╚Ťile din Dobrogea, dup─â ce se taie tortul, na╚Öa ├«nlocuie╚Öte voalul miresei cu un batic. Dezgatitul miresei este un obicei de nunt─â ├«nt├ólnit ├«n multe zone ale ╚Ť─ârii, acesta fiind p─âstrat cu sfin╚Ťenie. Semnifica╚Ťia acestui obicei este de a face trecerea de la statutul de fat─â la femeie m─âritat─â.

Ulterior, voalul este pus unei fete care urmeaz─â s─â se c─âs─âtoreasc─â, iar cocarda din pieptul mirelui este oferit─â viitorului mire al fetei care prime╚Öte voalul. Dup─â tradi╚Ťia leg─âtoarei, mireasa ╚Öi celelalte femei prezente danseaz─â hora, iar acestea ├«i ofer─â miresei bani ├«n dar. Se face inclusiv o hor─â a mirelui, la care particip─â to╚Ťi b─ârba╚Ťii prezen╚Ťi.

Dansul g─âinii

╚śi aceast─â tradi╚Ťie se practic─â ├«n mai multe zone ale ╚Ť─ârii. Dansul g─âinii are loc spre diminea╚Ť─â, iar na╚Öul trebuie s─â pl─âteasc─â dup─â ce g─âina este jucat─â. Acest obicei este vechi de sute de ani, c├ónd ╚Öeful buc─âtarilor dansa printre meseni cu o g─âin─â g─âtit─â ╚Öi ornat─â, pentru care na╚Öul trebuia s─â ofere o r─âsplat─â.

Dup─â nunt─â, unele familii p─âstreaz─â ╚Öi obiceiul de a se ├«nt├ólni a doua zi (mirii, na╚Öii ╚Öi rudele mirilor). Scopul intalnirii consta intr-o petrecere mai restr├óns─â, unde se serve╚Öte de obicei ciorb─â de potroace. ├Än semn de mul╚Ťumire, mirii aduc na╚Öilor un cadou.

Concluzii

Dobrogea este o regiune ├«n care nunta ├«ncepe de joi ╚Öi ╚Ťine 4 zile, deci p├ón─â duminic─â ├«n zori. Aici, unele dintre tradi╚Ťii au fost p─âstrate ├«nc─â din cele mai vechi timpuri ╚Öi au origini diferite, ca urmare a faptului c─â mai multe popoare au trecut prin Dobrogea de-a lungul secolelor ╚Öi tradi╚Ťiile popoarelor s-au amestecat.

Tradi╚Ťiile aduc un farmec aparte ╚Öi originalitate fiec─ârei nun╚Ťi, motiv pentru care multe dintre ele au trecut proba timpului.

Multe tradi╚Ťii au rezistat ├«n fa╚Ťa timpului ╚Öi au fost transmise ╚Öi tinerelor genera╚Ťii, ├«n vreme ce altele s-au p─âstrat doar ├«n zonele rurale. Nun╚Ťile tradi╚Ťionale din aceast─â zon─â respect─â obiceiurile ╚Öi datinile dobrogene, fiind ├«nc─ârcate de emo╚Ťie ╚Öi autenticitate.

├Än Rom├ónia, fiecare zon─â se poate l─âuda cu numeroase tradi╚Ťii ╚Öi obiceiuri de nunt─â. Fie c─â e vorba de Muntenia, Moldova, Ardeal, Maramure╚Ö sau alte zone, nun╚Ťile sunt evenimente importante ce impun o organizare ca la carte.

23h Events le ofer─â mirilor un catalog diversificat de produse ╚Öi servicii, cum  ar fi marturii, decora╚Ťiuni ╚Öi alte elemente cheie, garant├ónd astfel o organizare eficient─â a evenimentului.

Las─â un r─âspuns