Simbolismul cultural și religios pe care îl poartă numeroasele obiceiuri de nuntă din toate colțurile țării au rămas neclintite de-a lungul timpului. Acestea au fost transmise inclusiv generațiilor tinere, care le respectă și le transmit la rândul lor mai departe copiilor. Dobrogea este un punct de întâlnire între mai multe culturi, motiv pentru care datinile de nuntă au fost influențate și de alte popoare, cum ar fi cele turce și tătare.
SUMAR:
- Închinatul betelei – prilej de petrecere cu o seară înainte de nuntă
- Pregătirea miresei
- Găsirea miresei
- Aruncarea boabelor de orez deasupra mirilor
- Rugăciunea de la masă
- Tradiția legătoarei
- Dansul găinii
- Concluzii
În ziua nunții, cei doi îndrăgostiți își unesc destinele și își promit că vor fi alături unul de celălalt la bine și la greu. Este prilejul perfect pentru a aduna întreaga familie și a sărbători printr-o petrecere fastuoasă. În acest cadru, tradițiile au rolul de a amplifica semnificația acestui eveniment, oferind emoții puternice și momente de neuitat.
Dobrogenii știu să se bucure de o nuntă și să o organizeze pas cu pas astfel încât fiecare invitat să fie mulțumit. De la hainele pentru ziua cea mare și până la mărturiile pe care le vor oferi invitaților, mirii acordă atenție deosebită tuturor detaliilor când vine vorba de organizarea nunții.
În această regiune, există numeroase obiceiuri și tradiții de nuntă. Descoperă, în următoarele rânduri, câteva dintre cele mai populare datini dobrogene de nuntă.
Închinatul betelei – prilej de petrecere cu o seară înainte de nuntă
Una dintre tradițiile de nuntă din Dobrogea este închinatul betelei, ce reprezintă una dintre cele mai speciale datini de nuntă. Mireasa și domnișoarele de onoare sau alte femei din familia mirelui și miresei merg împreună acasă la nașă, cu o seară înainte de nuntă. Nașa o aranjează pe mireasă și îi așază pe cap voalul pentru probă, dar și o beteală – de unde și denumirea “închinatul betelei”.
În alte cazuri, soacra mare și celelalte femei trec să o ia pe nașă și merg împreună acasă la viitoarea mireasă. Cu alte cuvinte, petrecerea de nuntă începe cu o seară înainte de ziua cea mare, acesta fiind un prilej ideal pentru o petrecere între doamne și domnișoare. Mai mult decât atât, uneori nașa și mireasa obișnuiesc să își facă daruri cu această ocazie.
Pregătirea miresei
Ca în alte zone ale țării, nașa o ajută pe mireasă să se pregătească în ziua nunții. În timpul acestui ritual de pregătire, bărbaților nu le este permis să intre în camera respectivă. Cu această ocazie, nașa îi face un cadou miresei (de obicei bijuterii, produse de îngrijire și un parfum), în timp ce mireasa îi dăruiește nașei un prosop și/ sau un săpun, conform tradiției.
Găsirea miresei
În următoarea zi după închinatul betelei, care este marcată de ziua nunții, mirele trebuie să găsească mireasa. Ea se ascunde și după ce mirele o găsește, acesta îi oferă un dar.
De obicei, mireasa primește de la alesul ei bijuterii. O altă tradiție spune că mirele trebuie să pună bani într-unul din pantofii miresei pentru a atrage prosperitatea. În unele zone ale Dobrogei, încă se respectă tradiția conform căreia mireasa trebuie să aducă apă de la fântână înainte de a pleca de acasă.
Aruncarea boabelor de orez deasupra mirilor
Similar altor zone din România, în Dobrogea, la finalul cununiei se aruncă de obicei boabe de orez deasupra mirilor. Obiceiul de a arunca grâu și orez la nuntă simbolizează prosperitate și belșug, iar potrivit unor superstiții, acestea alungă spiritele rele din preajma tinerilor căsătoriți.
La intrarea în biserică sau în timpul slujbei, mirele trebuie să calce pe rochia miresei. Se spune că mirii care fac acest lucru se vor bucura de o soție ascultătoare. În alte zone ale țării, mireasa este cel care îl calcă pe mire la intrarea în biserică, pentru ca acesta să fie ascultător față de ea în căsnicie.
Rugăciunea de la masă
Un alt obicei de nuntă din Dobrogea este cel legat de rugăciunea de la masă. Este vorba despre momentul în care se servesc sarmalele. Înainte ca invitații să mănânce, nașul rostește o rugăciune în fața acestora.
Tradiția legătoarei
La nunțile din Dobrogea, după ce se taie tortul, nașa înlocuiește voalul miresei cu un batic. Dezgatitul miresei este un obicei de nuntă întâlnit în multe zone ale țării, acesta fiind păstrat cu sfințenie. Semnificația acestui obicei este de a face trecerea de la statutul de fată la femeie măritată.
Ulterior, voalul este pus unei fete care urmează să se căsătorească, iar cocarda din pieptul mirelui este oferită viitorului mire al fetei care primește voalul. După tradiția legătoarei, mireasa și celelalte femei prezente dansează hora, iar acestea îi oferă miresei bani în dar. Se face inclusiv o horă a mirelui, la care participă toți bărbații prezenți.
Dansul găinii
Și această tradiție se practică în mai multe zone ale țării. Dansul găinii are loc spre dimineață, iar nașul trebuie să plătească după ce găina este jucată. Acest obicei este vechi de sute de ani, când șeful bucătarilor dansa printre meseni cu o găină gătită și ornată, pentru care nașul trebuia să ofere o răsplată.
După nuntă, unele familii păstrează și obiceiul de a se întâlni a doua zi (mirii, nașii și rudele mirilor). Scopul intalnirii consta intr-o petrecere mai restrânsă, unde se servește de obicei ciorbă de potroace. În semn de mulțumire, mirii aduc nașilor un cadou.
Concluzii
Dobrogea este o regiune în care nunta începe de joi și ține 4 zile, deci până duminică în zori. Aici, unele dintre tradiții au fost păstrate încă din cele mai vechi timpuri și au origini diferite, ca urmare a faptului că mai multe popoare au trecut prin Dobrogea de-a lungul secolelor și tradițiile popoarelor s-au amestecat.
Tradițiile aduc un farmec aparte și originalitate fiecărei nunți, motiv pentru care multe dintre ele au trecut proba timpului.
Multe tradiții au rezistat în fața timpului și au fost transmise și tinerelor generații, în vreme ce altele s-au păstrat doar în zonele rurale. Nunțile tradiționale din această zonă respectă obiceiurile și datinile dobrogene, fiind încărcate de emoție și autenticitate.
În România, fiecare zonă se poate lăuda cu numeroase tradiții și obiceiuri de nuntă. Fie că e vorba de Muntenia, Moldova, Ardeal, Maramureș sau alte zone, nunțile sunt evenimente importante ce impun o organizare ca la carte.
23h Events le oferă mirilor un catalog diversificat de produse și servicii, cum ar fi marturii, decorațiuni și alte elemente cheie, garantând astfel o organizare eficientă a evenimentului.